Alla inlägg under november 2011

Av valter raaske - 7 november 2011 09:38

  8 DAGEN  TORSDAG  DEN 27 OKT


Nu är vi i ordning, efter frukost så blir det sol och läsning, det är 20 grader i skuggan och klarblå himmel.

   

Ante kommer förbi, blir helt överraskad att vi kommit. Varför har Ni inte hört av Er? Jo men vi har inte fått fart på datorn ännu, vi tankade kontantkort i går.


<Med honom och Ilda är det bara bra( Ante och Ilda är våra vänner som bor  här nere)


Han berättade att Ilda och han plockar Oliver hela dagarna, åt sig själva och hjälper släkt och vänner, det skall pågå många dagar än. När dom är klara på fastlandet åker dom till ön Brac och plockar där några dagar.


Här nere har alla familjer ett antal olivträd som dom skördar. Oliverna kan man sen lämna för pressning. Hur mycket olja blir det per kilo, ja det är varierande beroende på hur oliven växt och hur mycket regn det har kommit innan skörd. Men det går åt runt 5 kg per liter med plus minus ett par kilo.


På vår Camping har man satt 1000 olivträd, dom är små nu runt högst en meter, men flera har redan upp till 100 oliver en del inga.


Resten av dagen går åt till sol och slapp, sen blir det en fika på Lido.


Av valter raaske - 6 november 2011 09:11

I Slovenien så hardom byggt jättefina rastplatser för flera hundra bilar, men dom gapar tomma. Det finns ju nästan ingen trafik på motorvägen så vem skall rasta. Nedan ett smakprov på rastplats.

         

Av valter raaske - 6 november 2011 08:59

7 DAGEN ONSDAG DEN 26 OKT

Nu är vi framme i Split, vi bor på en camping i Stobrec, strax utanför Split. Vill du veta med om Campingen kolla länken http://www.campingsplit.com/


I dag skall vi ordna lite och göra oss hemmastadda. Det är ett 10 andra här , en husvagn förutom oss resten är det husbilar mest från Slovenien och Tyskland.


Vi åker till Tele 2 s butik i det stora varuhuset utanför Solin, dom har så att vi kan köpa "kontantkort" Vi köpet för 200kr och räknar med att det räcker knappt en månad, det går runt 15 kr per dag. Efter att strövat runt i varuhuset och besökt närliggande byggmarknad åker vi hemåt. Att vi besöker ett byggvaruhus beror på att vi har lite fix i husvagnen som vi skall göras. Det blir ett köp av en borrmaskin, en enkel typ hobbymaskin, kostar 89 kona drygt en hundralapp i svenska kronor.


Väl hemma njuter vi av det fina vädret är över 20 grader i skuggan och lugnt. Vi sitter ute och har det skönt. På kvällen blir det premiär för kaffebesöket, är standard. Sen lite handling och hemma blir det att leta på varsina bra böcker. Vi ser på Tv att det fina vädret skall bestå… det känns overkligt att uppleva en svensk sommar här nere, men det är enkelt att leva under sådana premisser.


 Nu har vi allt på G, Tv och husvagn på plats , vi börjar nu att leta prylar, är inte vana än med den nya husvagnen än. Vad la vi den saken blir en fråga som kommer att ta tid innan den slutar att ställas. Veronica är redan insövd på de nya enkelsängarna… hon tycker det är toppen av bekvämlighet. En glad fru är en trevlig fru… så vi trivs.

Av valter raaske - 5 november 2011 11:10

6 DAGEN   TISDAG  DEN 25 OKT


Vi är på G tidigt, köper en vinjett för Slovenien kostar 15 euro dubbelt upp mot Österrike, gäller 10 dagar. Varför den kostar dubbelt finns ingen annan förklaring än man utnyttjar sin makt.


Vi kör in i Slovenien fortsätter sen på deras motorväg mot Lubjana och vidare mot Kroatiska gränsen  vid Metlika. Här blir det passkontroll och sen tullkontroll. För första gången blir vi noggrant kontrollerade av tullen och utfrågade. Dom gick igen bakluckan och husvagnen innan vi fick åka. Dom frågade efter "stuff" vilket vi tolkade som typ knark, sprit etc.


Lättade över att kontrollen gick det nu  fint kör att  vidare mot Split.


Vägen genom Slovenien är lite intressant , är som ett minityskland med industrier längs motorvägen, men väl framme i Kroatien blir det i stort sett ödemark. Jo man ser lite byar här och där , men motorvägen går högt upp på bergs kedjan Dinnar Plania med gränsen till Bosnien- Hercegovina på höger sida.


Vi pauserar ett antal gånger annars är det bara transportsträcka. Vi valde motorvägen den här gången i stället för kustvägen som är mycket vacklare och lugnare att köra. Det var bra av tidsskäl vi valde motorvägen. Men det kostar i Kroatien , man betalar efter den sträcka man åker, vi fick betala 200 kona ungefär 260 kr


Framåt kvällen nådde vi Split sen var det mammas gata till Campingplatsen. Vi var framme vid 20 tiden och fick en plats vid havet.


Vi ställde upp provisorisk och började att koppla av för en tidig kväll.


Nu har vi kört 277 mil sen vi startade i Mariefred.


Här är det 16 grader varmt och lugnt.


Av valter raaske - 4 november 2011 10:10

Här kommer lite bilder från resan på väg till Villach. Det var utanför M¨nchen jag fotade flyg åt barnbarnet, med misslyckat resultat. Varsågod du får ett smakprov på mästerfotot. Flyget är den vita pricken på himlen.

Håll till godo

                 

Av valter raaske - 4 november 2011 09:43

5 DAGEN   MÅNDAG  DEN 24 OKT


I dag är det transportsträcka, vi planerar att åka motorväg ner till Salzburg via Regensburg och München.

Vi kommer iväg tidigt, våra långtradarekompisar startade redan kl.

fem men vi tog sovmorgon och väntade till sex.


Snart är vi ute på motorvägen, det är mycket trafik redan, i tre filer, vi tuffar på i 80 km/h i innerfil. Vi kör till Tisenberg , där är det fika och frukost, sen vidare mot Regensburg då har vi Nürnberg ett antal mil västerut, vi åker på Autobahn  E50  parallellt går en Autobahn E51 den går till Nürnberg.


I Schwandorf övernattade vi 2005 när vi var på väg ner, det är en mysig stad väl värd ett besök. Vill du veta med kolla länken. http://www.schwandorf.de/index.phtml?mNavID=1.100&sNavID=269.35&La=1



Vi stannar och äter lunch i höjd med Schwandorf men gör oss inte tid att besöka staden. Vi har börjat att oroa oss för vinterväder över alperna. Redan har landskapet uppvisat rejäla nivåskillnader, det är långa uppför och nerför, men inte så branta som i alperna men nog så långa. Det är +9 grader så det finns ingen risk för vinterväder än.


Vi fortsätter via München och stannar för att fika och fota flygplan, det kommer ett flyg per minut på inflygning till Münchens flygplats, jag fotar flera stycken , trots att dom går lågt blir dom bara till en prick… märkligt. Vi nästa rast skall jag visa Veronica mina mästerfoton och upptäcker då att jag tryckt på fel knapp för att zooma in teleobjektivet.. fiasko.. det var ju ämnat till vårt stora barnbarn som är helt såld på flyg.


Nu är vi på väg till Salzburg , här övernattade vi på hemvägen i våras, vi känner väl igen oss. Salzburg är en fin stad, vi gjorde ett turistförsök sist men misslyckades på egen hand. Nästa gång så får vi ta en sightseeingbuss och låta oss styras igenom sevärdheterna. Staden är mycket väl värd ett besök. Vi åkte då istället runt sjön Attersee, där fanns det mycket att se och mysiga små platser. Kan rekommenderas.


Vi passerar Salzburg på väg till Ljubljana. Efter knappt 15 mil är vi i Villach. På vägen har det blivit alper och vi passerar ett antal tunnlar som är km långa , kanske den mest berömda Tauerntunneln. Nu är det snö på alla alptoppar och vi stöter på snö  på marken när vi går in för en kaffepaus. Termometern går ner mot noll dock aldrig på minus, svarta moln hänger över oss och vi fruktar snöfall. Men turen var med oss den här gången vi fick köra på bar asfalt hela vägen.


Framme i Villach kör vi in på ett stort långtradarställe och gör sällskap med ett 50 tal stora bilar från allehanda länder, mest Österrike, Slovenien och Tyskland. En och annan Kroat fanns det med. En jättefin sanitetsanläggning med toalett och dusch. För 0,5 euro så var det ditt, rent och snyggt och med en kvinna som skötte anläggningen. Nu har vi kört i Österrike sen Salzburg och i Österrike måste man ha "vinjett" för att köra på motorväg. Den kostar 7,90 euro för 10 dagar. Sen betalar man för tunnlar särskilt, att t.e.x åka igenom Tauerntunnlarna kostar tillsammans 10 euro.


När vi summerar milen så blir det 207 mil sen start.


Ja nu blir det lite att äta sen sängen. Natten blev bra men i stort sett hela tiden kom och åkte det lastbilar, så vi blev sövda till ljudet av lastbilsmotorer.

Av valter raaske - 3 november 2011 08:45

                     

4 DAGEN   SÖNDAG  DEN 23 OKT


Nu blev det svinottan, vi kom iväg kvart över fem , färjan går 7,45 så vi har 2,5 timme på oss. Det skall räcka väl, det är bara en timmes restid.


Vi kommer iväg och Sjöbo fram till Ystad, där gör Alf ett misstag han följer väg markeringen för lastbilar till Trelleborg. Och vips så är vi ute på E65 mot Skurup, Svedala och sen ner mot Trelleborg. En väg som tog mycket längre tid än om vi åkt kusten från Ystad till Trelleborg. Tur att vi tog reservtid på oss för inte nog med det att vi åkte en längre väg vi körde fel i Trelleborg också. Nu började tiden bli knapp klockan hade blivit 7,30 innan vi kom till förelägret, så färjan skulle gå om en kvart. Det blev raka vägen på båten utan en minuts väntetid.


Ja nu var vi på färjan som skulle ta oss till Sassnitz, en tur som tar 4 timmar. Det är lite bilar men mycket folk på färjan. De flesta är turare, sådana som åker över dan. Man kan se det på att dom har riktigt bastanta bagagekärror, här skall handlas och köper man några plattor öl så gäller det att ha en bra kärra. Vi la Tex. märke till två par i vår ålder som satt i cafeterian och hade kul och spelade kort. Enda packning var fyra bastanta kärror.


Alla har vi våra nöjen, vi tog lite kaffe och en macka , studerade folk, mycket Polacker var det med, verkade vara en bussresa, sen var det allehanda människor. Kul bara att iaktta och undra vilka är de och vad skall de resa? Ja något sådant får man inte svar på , resan går över öppet hav så det är inte mycket att titta på. När vi närmar oss Rügen så är de vita klipporna ett kännetecken, det är också ett berömt turistmål, med "kungsstolen" som attraktion.


Innan vi körde på färjan hade vi kört 60 mil med start från Mariefred. Framme i Sassnitz tar vi en paus och gör lite frukost/lunch innan vi åker vidare.


Färden går nu mot Stralsund på det mindre vägnätet via New Brandenburg rätt igen BERLIN. Att köra rätt igen Berlin med husvagn det är ingen lek, vi gör det i alla fall in från norra siden rätt igenom center via Unter den Linden, en drygt 1,5 km lång gata mellan Brandenburger Tor och Schlossbrücke. Detta var en gammal ridväg från Stadtschloss till Tiergarten, som fanns redan på 1500-talet. I mitten av 1600-talet lät man plantera lindar och valnötsträd utefter vägen, men en stor del av dem i gatans östra del avverkades snart för att ge plats åt en stadsmur. När denna sedan revs, uppfördes ett flertal kända byggnader som t.ex Forum Fridericianum med operahuset, St. Hedwigskatedralen och Prins Henrik-palatset. Senare tillkom byggnader också på den västra delen. Den östliga delen av leden var en representationsgata, så var den västliga präglad mera av bostadshus av borgerlig karaktär. Under slutet av 1800-talet ändrade den utseende, när banker, hotell, caféer och affärer slog sig ned där. Under andra världskriget förstördes gatan till stora delar. En återuppbyggnad började under 50-talet, varvid husen i de östra delarna återställdes i sitt ursprungliga tillstånd, under det att man i de västra delarna bestämde sig för att bygga nytt, eftersom skadorna var väsentligt större där.


Ja vi fortsätter nu ut ur Berlin på  den södra sidan, en helt fantastisk resa med mycket att titta på men också en intensiv trafik och en parkeringsmoral som skulle få vilken Svensk lapplisa att utlösa hjärtinfarkt.


Nu var det dags för en kaffepaus och smälta intrycken.


Vi bestämde nu att ta en Autobahn vi har hittills kört knappt 5 mil i timmen, så nu ville vi sluka lite mil.


Vi kör till lite norr om Liptzig, där hittar vi en liten Shellmack med ett par övernattande lastbilar, vi gör kompis med dem. Efter lite mat så blir det kväll. Vi har i dag då kört 39 mil.




Av valter raaske - 2 november 2011 08:58

3 DAGEN   LÖRDAG  DEN 22 OKT

     

Vi går till receptionen och betalar, samt fyller på vårat Guldkort med 20 nätter. Guldkortet används för att betala  campingnätter mer då kostar det 15 euro per natt. Skulle vi betalat som vanligt ville dom ha 250 kr så det lönar sig. Kortet gäller i hela Europa på campingplatser som accepterar det som betalning.


Allt nog vi startar efter frukost och kör mot Sjöbo camping. Vi valde Sjöbo därför att det ligger hyfsat nära färjelägret och att den var öppen. Det flesta campingplatser är så här års stängda.


Vi kör ut på E4 och kör till Ljungby, där tar vi av för vidare färd mot Sjöbo. Dagen är ömsom uppehåll och regn runt + 7 grader, det är en ren transportsträcka, vill man se sig om skall man köra småvägar det är en sak som är klar.


 Men sträckan söder om Jönköping är ändå intressant här visar Småland upp sina verksamheter, det börjar med att IKEA har ett jättelager här följt av El-giganten osv. Det som är intressant är att det finns en hel del stora byggnader fabriker och kontor som bär logon som man aldrig hört talas om. Man upplyses om att man gör hydral cylindrar, bänkskivor etc.  Smålänningarna har verkningen tagit vara på att vi lever i ett konsumtionssamhälle.


Milen mal på och vi kommer till Sjöbo, åker runt för att hitta campingen , men icke sa Nicke. Då har vi åkt ur alla riktningar men inte en camping så långt ögat når. Jag säger att vi får åka vidare och ställa oss på färjeterminalen… Veronica var besviken men vad göra.


Vi kör ut på vägen för att åka söder ut och vi den södra infarten till Sjöbo står det Camping.. vid den norra fanns ingen skylt alls. Ja nu bär det iväg in till Sjöbo och vi kommer till en plats som vi varit på tidigare men skylten var vänd åt fel håll. Nu kunde vi komma till campingen som naturligtvis var obemannad och på telefon svarade man att man kunde inte ta samtalet men tala in så ringer vi upp.


Nå ja vi hittar en plats och gör ordning för övernattning, vi ringer flera gånger men utan resultat. Alf talar med en man som står granne med oss att vi inte får tag på campingvärden. Vi kommer överens om att han får vårt namn och adress så åker vi i morgon bitti, så får campingvärden ta kontakt med oss i efterhand.


Ja med lite kvällsmat  blir allt bra och det blir tidig kväll.    


Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards