Alla inlägg under november 2011

Av valter raaske - 19 november 2011 07:30

24:de DAGEN FREDAG  DEN 12 NOV 2011

   

Ännu en fin dag med 20 grader och sol.


Vi njuter av vädret, tar promenad till byn fikar och handlar. Nu är det lördag, på vardagar så är det rätt mycket folk ute men i dag lördag så är det full rulle. Bilar kör fram och åter många sitter och fikar och njuter av att bara finnas. Det går inte lätt att beskriva men det är ett lägre tempo här.


Ryktet säger att Dalmatier, folk från den här trakten är lata och vill inte jobba. Inte vet jag men ett annat folkliv är det här, inte bara i städer utan i småbyar också. Tänk att i Stigtomta/ en liten ort utanför Nyköping/ att folk på sommaren skulle sitta på en fyra ,fem utefik och bara slappa umgås och kolla på folklivet. Att bilarna sen kryssar fram alldeles intill kaffeborden och att man stannar vid kiosken, slår på varningsblinkers handlar cigg byter några ord.


 Bilarna som kommer bakifrån får lugnt stå och vänta. Ingen blir irriterad…. När ciggen är handlade så åker bilen och trafiken är i gång några minuter sen upprepar sig samma sak, kanske 10-15 gånger i timmen.


Ordningsamma Sverige skulle reglera bort detta på nolltid… ja så det är skillnad men här myser man av det lugna tempot.


Vi trivs och njuter


Av valter raaske - 18 november 2011 10:10

Vi tog lite bilder när vi kom hit det var den 26 okt. Det blir snabbt mörkt i okt blir det mörkt vi 18 tiden och sen är det närapå svart. Men all belyning runt Campingen gör det till ett fantastiskt ljusspel. Vi har fångar lite av det på bild . Det är helt fantaskiskt att sitta ute i ljuma kvällen och kolla på allt som händer.


Håll till godo


         

Av valter raaske - 18 november 2011 09:49

23:de DAGEN FREDAG  DEN 11 NOV 2011


 I dag är det riktigt bra väder, dagen uppgifter måste ändå göras. Så efter frukost går vi och postar ett grattiskort till vårt stora barnbarn han fyller 21 år den 19 nov. Ja tänk ,det var ju bara några år sedan vi fick barnbarn känns det som, det blev en helt ny period i vårat liv. Vi har otaliga minnen tillsammans och vi tycket det var som i går när dom tultade omkring på landet och vi gjorde övernattningsäventyr i vår båt etc. etc.


Ja nu är dom bägge stora den äldsta har flugit ur boet och den yngre 18 år är på G.


Allt nog vi har en bra kontakt med dem bägge och "snackar" lite på facebook då och då.


Sen bär det iväg till frisören, Alf skall klippas det har Veronica varit på det klara sen ett halvt år tillbaka och i dag skall det ske. Det blev gjort och till det chockande priset av 30 kuna det blir i svenska kronor knappt 40 kr. Alf gav först 5 kuna i dricks som smålänning, men även en smålänning kan tycka att han är snål så det blev 10 kuna… det uppskattades.


För att fira den nya frisyren så blev det dagen i ära restaurangbesök, även detta kommer man undan med under 100 lappen för 2 st.


Ja mycket är billigare här, andra saker är lika dyrt som i Sverige, Tex. ost , korv typ salami medan bröd bara kostar en 10-12 kuna per kila 13-15 kr .


Diesel kostar ungefär 9,50-10 kuna litern det blir runt 13 kronor så det är i stort sett detsamma.


Solen är varmare här så vi går hem och njuter em.


Håll ut det kommer fler bilder( vi håller på att ladda upp bilder , det kommer, men det tar tid att ladda upp bilder flera minuter per bild det är den dåliga internetuppkopplingen)


Av valter raaske - 17 november 2011 07:25

Här kommer lite blider från Stobrec där vi nu varit hela tiden. Bilder från husvagnen och vårt stamställe LIDO            

Av valter raaske - 17 november 2011 07:16

22:de DAGEN TORSDAG  DEN 10 NOV 2011


I dag är det uppehåll blandat väder . Efter frukost åker vi till ett köpcentra och kollar, vi besöker bl.a JYSK där vi köper ett par handdukar, Dansk kvalitet made in China köpt i Kroatien. Redan från början en berest handduk.


Vi går över till stora byggvaruhuset, där jag tidigare köpt borrmaskin, nu planeras mer arbete. Vi skall sätta upp ett par krokar , vilka inköptes med div. tillbehör ja skruv och annat.


Nöjda går vi tillbaka till utefiket och tar igen oss. Fiket ligger bakom varuhuskomplexet vid stranden med en utsikt över Split.


Väl hemma så blir det solstolen ett par timmar, den har varit oanvänd flera dagar , så i dag är det dags. Vädret är åter sol och 20 grader.


Med lite kvällsfix så blev det kväller, ja men först var Veronica tvungen och se vad dom lagar för mat på programmet som på svenska heter " halv åtta hos mig

Av valter raaske - 16 november 2011 10:19

21:de DAGEN ONSDAG  DEN 9 NOV 2011


Hela natten har det åskat, ja det är ett fantastiskt skådespel men också skrämmande. Mestadels har det varit på lite avstånd, men två gången i natt så var det precis ovanför vagnen. Det var två timmar emellan så vid första "anfallet" så tror man att det gått över och sen kommer det igen.


Ja vi har trots det sovit mellan varven och nu på morgonen och dagen så fortsätter det. Naturligtvis med regn också men nu är det mer som skurar och uppehåll emellan.


Ja dagen förflöt med att , vi satt inne och fördrev tiden, trots det så har vi inte haft tid ännu att ta upp kortspelet. Vi läser och fixar med det dagliga.


Mot kvällningen så har åskan och regnet försvunnit och det är uppehåll.


Såg på väderrapporten att de närmaste fem dagarna så skall det bli 20 grader och sol. Så den som väntar…


Vi tömmer kameran så att vi skall kunna visa lite bilder på bloggen. Ha tålamod det kommer.


Av valter raaske - 15 november 2011 12:07

20:de DAGEN TISDAG  DEN 8 NOV 2011

I dag är det ihållande regn och skaplig blåst, från söder, kallas för JUGA. Det innebär att det blir varmare det är nu en 15 grader på nätterna och runt 20 på dagarna.


Ja när det regnar så blir det inne för vår del, finns inte mycket att välja på.


Då ökar läsningen och nu har vi läst ut ytterligare böcker.


Vi har båda läst I lagens limo, av Michael Connelly. Den handlar om en advokats vardag , den här killen har inget kontor utan en Limo med privatförare och en sekr. som sitter i sin lägenhet.

Han har många fall på G men det som är huvudämnet är att han försvarar en rik fastighetsmäklare… det betyder högsta taxa så han är nöjd med det ekonomiska. Men nu börjar det trassla och dom hittar ledtrådar till ett gammalt fall som advokaten haft och det visar sig att det lutar mot justitiemord. Jag en spännande och lite komplicerad historia som håller hela boken igenom och slutar helt oväntat. Kan varmt rekommenderas. Tack till Fredrik för lånet.


Mot kvällningen börjar det också att mullra och blixtra.




Av valter raaske - 14 november 2011 09:27

  19:de DAGEN MÅNDAG  DEN 7 NOV 2011


I dag är det lite bättre inget ihållande regn, utan  växlande väder. Efter frukost beslutar vi  oss för en bilutflykt.

Vi tar kustvägen mot Omis, ja det är 4 mil. Det är i stort sett bebyggt hela vägen, mycket vackert och vi har tur det är uppehåll och en och annan solglimt. Allt framstår ju då mycket vackrare då. Det är som vanligt rätt mycket trafik och det är mycket vägarbete. Många blir irriterade när det är rödljus ,stopp i ett, bara för att vägarbetarna tar upp halva körbanan.


Vi tyckte det var en glädje med det att få stanna i 2-5 minuter på vägen och kolla omgivningarna är ju toppen. Det är så trångt här så det är inte många chanser till det annars. Där ser man hur samma sak kan upplevas olika. Ja tack vare vägarbetarna fick vi små uppehåll och kunde kika runt.


Vi passera flera hamnar med stora skepp, ja så får man nästa säga , de ser ut som segelskepp och är mycket vart utsmyckade. De används på sommaren som utflyktsbåtar , nu ligger alla i hamn. De är många, ja vi passerade säkert ett 50 tal.


Ok , vi kommer fram till Omis , där har vi varit förut , så vi hoppade den. Omis ligger mellan två stora bergskedjor vi en älvs mynning. På sin tid var den säkert mycket betydelsefull och byggdes upp på 1200 talen med hjälp av sjöröveri , många skepp gick till Venedig och var värdefulla byten.. Vill du veta mer om omis kolla länken,

 

http://www.reseguiden.se/forum/resor/en-vecka-i-omis-kroatien-2626


Nu kör vi till vänster om floden Cetina och upp i bergen, ja det är en utflykt som Ni måste göra om Ni är här, det är vackert och man kommer in i ett gammaldags småsamhälle som till stor del bygger på småskaligt jordbruk. Men i dag, bilens andra  århundrade så kan man bo på ett ställe och jobba på ett annat, så är det även här.


Vi gör längs bergsvägarna och ner i dalen i riktning mot Stobrec. På vägen passerar vi ett antal små genuina byar bl.a Gata, där stannar vi och handlar. I byn är det mycket folk, mörkt klädda och i stort sett varenda plätt är upptagen av bilparkering. Det är begravning i byn och massor av folk är samlade utanför ett hus och många är på väg


Allt nog vi handlar lite och efter en halvtimme stannar vi vid en gammal kyrka och njuter av den nyss handlade matsäcken. Där stöter vi på ett filmteam från Kroatiska TV så det är nog inte bara vi som tycker att det är en vacker plats.


Nu har hela dagen gått och det börjar skymma så mått när vi kommer hem till Campingen.


På kvällen tar vi en promenad runt vår by högt över havet… ja det är så vackert allt här.. så man har svårt att ta till sig. Vi har tagit lite kort som kommer… var tålmodig. Dagen slutade med en fika. Det var en trevlig utflykt och vi hade tur med vädret.

Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards