Alla inlägg under januari 2011

Av valter raaske - 20 januari 2011 09:11

Söndag den 16 jan


Går upp tidigt ,gör inordning för att åka till Dubrovnik  eller rättare sagt till Slano som ligger 25 km norr om Dubrovnik.


 Vi betalar och sitter och fikar med Campingvärdarna. Vi kramar och säger adjö och att vi kommer tillbaka om 1-2 veckor, vi är välkomna. Veronica får en kyss mitt på munnen, Alf blir utan, ja alla tycker om Veronica.


Vi kör kustvägen som slingrar sig på bergssidan en underbar natur med hav och berg samt med många småbyar passerar revy. Vi kör 6 mil kommer till Bosniska gränsen kör 2 mil kommer till Kroatiska gränsen. Ja Bosnien har en landremsa på 2 mil av kusten, När vi är framme i Slano har vi åk sammanlagt 10 mil.


Vi åker in i Slano kör sedan på en smal väg efter vattnet, vägen är som en cykelväg 2 meter bred och en murad kan ner mot havet, inget räcke. Det är inte möjligt att mötas utan man måste gör det typ i en kurva där det är bredare. Vi möter en liten bil, trots att den är liten måste den köra bara några cm från kanten. Vi möts i en kurva vi har en stenmur på vår sida och han murkanten. Det går, men vi kan inte köra utan måste  först backe för att sedan  kunna köra framåt.


Vi frågar oss hur klarar dom dessa smala vägar  på sommaren när det är fullt av turister. Här finns flera hundra campingplatser  samt  två stora hotel för att inte säga alla bilar som kommer   från inlandet för att bada och sola över dagen. Kaos är nog bara förnamnet.


Vi tänker, tänk om vi är på fel väg och hur skall vi kunna vända, det är spännande, är vi på rätt väg?. Efter 2 km på denna smala väg ser vi tysken husvagn skönt vi är framme.


Nu börjar ännu ett trasslande då campingplatsen är trång. Men med handkraft och med tyskarnas hjälp får vi vagnen på plats.


Vi kramas och pratar med Tyskarna  och sen kommer värdinnan och hälsar oss välkomna. Vi fikar tillsammans och på kvällen blir vi bjudna på mat hos tyskarna.


 Inget kortspel

Av valter raaske - 19 januari 2011 10:05

                 

Av valter raaske - 19 januari 2011 10:02

Lördag 15 jan

Skönt väder i dag också vi solar och har det skönt.


 På em. åker vi till en by som heter Podgora, ligger 15 km norr ut. En helt underbar liten by med flera stora  hotell och massor med apartment. Hotellen är inte så stora att dom slår sönder den småskaliga atmosfär som byn har.


Vi fikar som brukligt på ett strand café kollar på folk . Det är mycket folk i rörelse i dag, bl.a några gamla farbröder som bygger för fullt med att mura . det är en tillbyggnad på ett apartment, flera båtägare är i sina båtar och några åker ut en sväng. De unga sitter och fikar och pratar och kollar som vi. Det är underbart att se ett vardagsliv en lördag dom enda turisterna är vi.


 Vi tar en lång promenad längs stranden är flera km lång, vi möter by bor och hälsar, här heter det dobardan, är god dag, dom hälsar glatt tillbaka.


 Sen handlar vi lite mat och när man kommer till affären säger man dobardan och när man kommer till kassan säger man dobardan, när man får tillbaka växelpengar säger man hvala, tack och kassörskan säger molin, varsågod. När man går säger man dovidenja vilket är adjö. Snacka om att man är artig här.


Vi förbereder för flytten till Dubrovnik, berättar för campingvärden att vi åker på söndag så han kan göra i ordning räkningen.


22-22 i kortspelet jubel av Alf som legat under hela tiden.

Av valter raaske - 18 januari 2011 11:37

Fredag 14 jan


Sol och molnfritt


Ytterligare en skön dag, vi solar , Alf badar, det är 15 grader i skuggan och 30 mot väggen. En helt underbar dag. 


På em. tar vi en promenad längs stranden bort till byn. Några män arbetar på Bobban Camping med en grävmaskin och snyggar till uppställningsplatserna och man håller på att bygga ut servicehuset.


 Campingsvärdinnans väninna   kommer till campingen med sina två barn och dom förälskar sig i Veronica. Det är en flicka på 3 år och en pojke på 5 år. Dom hänger på Veronica som Karlssons klister. Efter ett antal timmar åker dom hem och Veronica kan pusta ut.


 Veronica var så trött att kortspelet ställdes in.

Av valter raaske - 18 januari 2011 11:32

       

   

Av valter raaske - 17 januari 2011 08:37

Torsdag den 13 jan


 Lite kontorsfix läsning, bra väder för solning. En helt skön slappardag .


Vi skickar mail till tyskarna Albert och Theresa som hittat en camping i Dubrovnik, eller rättare sagt 2 mil norr om Dubrovnik. Platsen heter Slano en liten ort med 500 fastboende men på sommaren kommer det flera tusen turister hit.


Vi åker till Slano på söndag. Vi tar med husvagnen till campingen som tyskarna hittat, det är en familjecamping som dom flesta är den stängd. Men tyskarna känner familjen så vi är välkomna.


Alf har läst SCHAMANEN av Giles Blunt , handlar om ockulta hemskheter och mord tillsammans med narkotikahandel, vem skall bestämma över reviret. Mycket otroliga ritualmord, spännande, läsvärd. Betyg ***+


I kortturneringen står det 22- 21 till Veronica

Av valter raaske - 15 januari 2011 11:57

Onsdagen den 12 jan


Vi åker till Makarska en stad  som ligger 20 km norrut.


Ställer bilen vi köpcenter och går till staden( det är Ante och Ilda som skapat promenadbehovet) . Går på Strandgatan det mesta är sig likt, men flera uteställen har stängt efter nyår och öppnar åter 1 april


. Vi fikar och sitter och kollar på folk. Under tiden vi sitter där kommer 15 nya kunder så lite rör det sig trots lågsäsong. Tvärs över gatan lägger fiskebåtarna till, de kommer när vi sitter och fikar. Det är 5-6 St. och alla säljer dom fisken direkt från båten. En man köper 3-4 kg av olika fiska och betalar 80 kn, det är Billigt.


Vi funderar på att köpa men vår  begränsade köksavdelning avgör, vi får tyvärr avstå. Går sen den övre delen av staden passerar två marknader det är fisk på det ena och grönsaker på det andra. Vi går in i ett par småaffärer och kollar.. går sen till köpcentret och handlar mat och åker sen hem.


På köpcentret träffar vi en Kroat som jobbat tyskland han skojar och skämtar med oss. Han berättar att han haft 3 husvagnar men nu är bofast i Makarska, tyvärr han tycker om det rörliga liv som en husvagn ger men frun ogillar det. Så då blev det att slå ner bopålarna.


22 – 20 till Veronica


Veronica har läst ut boken Rosor till en död av Peter Lovesey , en svensk journalist hittas död i sin lägenhet i USA med rosor i munnen , sen börjar jakten på hennes mördare. Spännande men med lite mycket brötext. Betyg **


Av valter raaske - 14 januari 2011 19:03

              

Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7 8 9
10 11
12
13 14 15
16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards