Alla inlägg under januari 2011

Av valter raaske - 9 januari 2011 09:29

Nu har vi lämnat Stobrec DOVIDENJA betyder farväl,adjö  på kroatiska.

Vi återvänder dit i feb. Här några bilder.

  

       

     

Av valter raaske - 9 januari 2011 08:42

Torsdag den 6 dec .

Vi gör i ordning för att åka. Går till affären, fikar på LIDO, stamfiket. När vi är på väg hem träffar vi Ilda och Ante.


Vi tar farväl och säger att vi träffas om en månad, det blir tidigare säger Ante. Vi kramas och Alf säger att skiljas är att dö lite grann.

 

Vi åker till Drvenik det är 80 km från Stobrec. Det är 60 km till Makarska och så är det ytterligare 20 km  söder ut till  Campingplatsen Camp Ciste.

Vill du kolla se www……………… Vi väljer att stå direkt vid stranden. När vi ställer upp vagnen kommer campingägaren Tonci och hjälper oss med elen.


När vi är klara blev vi bjudna på kaffe på campingens kafé. Vi sitter och pratar ett par timmar om ditt och datt.


Vi ser på slalom för herrar. Vilken spänning med två svenskar och en kroat på pallen . Mürer etta , Hargin trea och Kostelic tvåa. Full pott för oss svensk-kroater, vi fick alla på pallen.


Vi var rätt trötta så det blev tidig natt för Alf men Veronica var envis och var uppe till midnatt.  


Av valter raaske - 8 januari 2011 09:39

BILDER, tyvärr har bloggplatsens databas för bilder varit ur funktion, så att vi inte kan lägga in bilder, men det kommer när databasen är ok.Ni får föreställa er tills dess.Vi har några bilder på lager, tyvärr inga nattbilder då vi saknar stativ till kameran.Verionica säger att man kan ta nattbilder utan stativ/ hon måste gå fotoskola för att förstå/ dom blir suddiga då man darrar på handen så de så.

Av valter raaske - 8 januari 2011 09:37

Onsdagen den 5 jan 2011Vi förbereder flytten, tvättar / nya stället har ingen tvättmaskin/ och plockar ihop våra saker. Inget strandväder, vi åker till köpcentret City One och kollar bl.a på ett stativ till kameran, det var Tysken som tipsade om det när man skall ta kort i skymning och på natten. Det blev inget köp då Veronica misstrodde att fotografen skulle gå ut i natten med kamera. Vi kollade på kameror, vilket utbud, svårt att veta, vi bestämde oss att kolla på Internet. Åkte hem och betalade för 42 dagar som vi varit i Stobrec. Fick en liten minnessak som var gjord av småstenar. Vi berättade för flickan i receptionen att vår avsikt var att komma tillbaka i feb.Det blev tidig kväll .16-15 till Veronica

Av valter raaske - 7 januari 2011 20:00

Tisdag den 4 decVi går till stranden för 3 dagen i rad, men vi får packa ihop tidigt för det kommer moln och då blir det kallt när solen försvinner. "Heja Sverige" hör vi någon ropa från himmelen. Vid stranden är det en mur som är 6-7 meter hög på den står Ante och Ilda och ropar och ser ner på oss när vi packar ihop. Dom frågar om vi vill följa med till Splits strand och ta en promenad, självklart " Sickan" säger vi. Stranden ligger mitt i Split och är lång. Vi tar en promenad på stranden och passerar massor av caféer och restauranger, en utomhusbio och är på väg mot marinan. Vi vänder och går samma väg tillbaka. Vi går in på ett fik och dricker en cappucino. Caféerna och restaurangerna ligger rad i rad tre våningar högt byggda som terrass hus. Svenskarna berättar att på sommaren är det helt fullt hör på dagarna och kvällarna är det fullt av ungdomar. När vi fikat färdigt åker vi till Stobrec och äter. Ante berättar att det fanns från början en pizzeria i dag kan man få pizza på 11 ställen. Svenskarna väljer sitt favoritställe och dom pratar med ägarinnan, dom känner alla i hela Stobrec. Vi bestämmer att vi skall ta in 3 pizzor med olika smak och dela. Pizzorna kommer in som tårtbitar. Dom smakar helt underbart, här smakar det mesta bra, vet inte varför men det beror väl på att dom kryddar annorlunda och att man använder mycket olivolja. Efter någon timme blir vi sen hembjudna till svenskarna på svenskt bryggkaffe och Japanvind, det vet Ni nu vad det är. Jag kallar dem Ildas himmel. Vi snackar och kollar på kort. Vi får reda på massor bl.a att Kungens kärleksaffärer är hett stoft på nyhetsplats här i Kroatien. På nyheterna här är det annars , om vinter i Kina, översvämningar i Australien med krokodiler och giftormar i bostadsområden, Fågelinflensa i Kroatien, Sverige och den ena nyheten före den andra. Här är nyhetsföljetongen förre stadsminister Ivan Sanader är anklagad för korrupta affärer och sitter fängslad i Österrike. I han fashionabla hem har man hämtat stulna värdesaker som bl.a består av tavlor . Hemmet är också bevakat så att fru och dotter som bor där inte kan röra sig fritt. De blir visiterade varje gång de går in och ut. Det är en stor skandal här och politikerföraktet ökar. Band skumraskaffärerna har man visat e n toalett på motorvägen som byggbolaget fakturerade 3,9 milj. kn och experter bedömer byggkostnaden till mycket under hälften, de andra pengarna rann ner i korrupta fickor. Totalt är Sanader anklagad för belopp i miljard klassen. Så vi behöver inte ha filmer med bovar, här är det i den riktiga världen

Av valter raaske - 7 januari 2011 09:42

Måndag den 3 jan 2011Underbart väder , men blåst, vi söker lä av en stor mur på stranden, solar och läser. När vi är hemma i vagnen kommer svenskarna, Ilda har receptet på Japanvind /kakan vi fick av dem /med sig. Ante hade hjälp till med översättningen av bl.a mannagryn. Vi köpte igår ett mjöl som skall ingå, det var ett mjöl till babys, det stod på Kroatiska på paketet, men Ante kom inte på vad det hette på svenska, men väl hemma ramlade 10 öringen ner det var mannagryn.Vi gick tillsamman upp till vårt fik satt och pratade en god stund och Ante tog kort både inne och ute i motljus och i solnedgång. Han hade en ny digitalkamera med en massa finesser på som skulle provas. Vi går sedan tillsamman till ett bageri som ligger på andra sidan stora vägen som går mellan Zadar och Dubrovnik. Där ligger ett bageri som har BOREK, borek är som en dubbelvikt pizza, men det är bakat med en deg som liknar "winerbrödsdeg/ tunna lasagneskivor" sen fylld med t.ex ost och köttfärs, skinka osv. Vi köper varsin bit och går sen hem och äter. Den skall ätas varm, men vår blev kall lite ljummen, men det smakade ändå mumma. Det var svenskarna som tipsade oss om detta.16-14 till Veronica.

Av valter raaske - 5 januari 2011 17:00

Måndag den 3 jan 2011

Underbart väder , men blåst, vi söker lä av en stor mur på stranden, solar och läser.  


När vi är hemma i vagnen kommer svenskarna, Ilda har receptet på Japanvind  /kakan vi fick av dem /med sig. Ante hade hjälp till med översättningen av bl.a mannagryn.


 Vi köpte igår ett mjöl som skall ingå, det var ett mjöl till babys, det stod på Kroatiska på paketet, men Ante kom inte på vad det hette på svenska, men väl hemma ramlade 10 öringen ner det  var mannagryn.


Vi gick tillsamman upp till vårt fik satt och pratade en god stund och Ante tog kort både inne och ute i motljus och i solnedgång. Han hade en ny digitalkamera med en massa finesser på som skulle provas.

  


Vi går  sedan tillsamman till ett bageri som ligger på andra sidan stora vägen som går mellan Zadar och Dubrovnik. Där ligger ett bageri som har BOREK, borek är som en dubbelvikt pizza, men det är bakat med en deg som liknar "winerbrödsdeg/ tunna lasagneskivor" sen fylld med t.ex ost och köttfärs, skinka osv. Vi köper varsin bit och går sen hem och äter. Den skall ätas varm, men vår blev kall lite ljummen, men det smakade ändå mumma. Det var svenskarna som tipsade oss om detta.


16-14 till Veronica.

Av valter raaske - 5 januari 2011 10:46

Lördag den 1 jan nyårsdagen

Vi tar sovmorgon och sen frukost, Tysken och svenskarna kommer ungefär samtidigt till oss, Tysken kommer för att bjud oss till sig på mat, han har en speciell mat som dom vill bjuda oss på.


Svenskarna  har med  en nyårskaka som Ilda bakat " Japanvind" Svenskarna och vi  går ner till  stranden och står där och pratar en stund. Ante  berättar att till nyår så grillade dom en spädgris , drack vin och umgicks med släkt och vänner. Helt underbart och rätt mängd mat och vin, huvudverken uteblev. Det är en tradition dom haft under alla år.


 Det är fantastiskt att man kan stå på stranden och prata, vädret är härligt det är som en vacker majdag hemma. På em. går vi till Tysken och han har ett dataprogram som man hittar en mängd campingplatser och dess data på som han laddar in det i vår data. Vi byter också lite foton med varandra.


Sen äter vi en fantastisk måltid med en speciell spagetti  och en köttfärssås som inte gick av för hackor. Den godaste spagettirätt jag ätit. Men så hade dom hållit i stort sett hela dagen med maten. Vi pratar och har jättekul. Dom är helt underbara människor med massor av humor.


 Vi kände oss lite skamsna att bli bjudna två dagar i rad det var ju vi som skulle bjuda men det hann vi inte.


Vi beslöt att gå till affären för att köpa några flaskor men gott dricka och ta med till dem, men tji affärerna är stänga på nyårsdagen så och vår affär. Ja vi får ursäkta oss och handla i morgon.


När vi kommer hem pratar vi om att det var ju snopet, men tankarna virvlar runt och vi hittar  på presenter som vi har hemma. Det blir en flaska "svensk" glögg, ett tyskt-svenskt lexikon, två cd en men Christer Sjögren när han sjunger Elvis på engelska och en med Svenska favoriter och en folder över Huttigrutten. Det blev bra, han Albert börjar direkt slå i lexikonet och uttala svenska ord, det blev en roligt stund tillsammans  redan från början.


Theresa sätter på Svenska favoriter och vi pratar om svensk/tyska artister, Siv Malmqvist, Lill Babs och Bibbi Jons kände dom till..vi pratar också om hur dom kan lägga upp turen i Norden som dom tänker göra med start Maj-juni i år.


Dom berättar att dom bestämt att åka i morgon till Dubrovnik, dom  har kontaktat en camping där som är stängd men dom var välkomna, har varit där förut, dom visar foton på en  helt underbar liten familjecamping strax utanför Dubrovnik

15 -13 till Veronica

Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7 8 9
10 11
12
13 14 15
16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards