Alla inlägg under januari 2011

Av valter raaske - 14 januari 2011 18:31

Tisdag 11 jan


En härlig dag för promenad, molnigt, men ändå varmt och skönt.


 Vi tar en promenad upp i bergen , bergen som ligger ovanför campingen. Från berget har man utsikt över havet ner på landsvägen över vår camping. Vi ser stranden och byn vi promenerade på och till i lördags. Vi ser tyvärr inte Italien det är inte tillräckligt klart, men vi ser ön Hvar, den ligger alldeles utanför vår camping, det är si så där 500 meter till ön.


 Efter en timmes promenad tar vi rast. Beundrar alla stenmurar som  ligger längs hela bergssidan. Det är murar sen gammalt och det finns massor av olivträd på hela bergssidan. Bara vägen vi går på är ett koststycke av stenarbete för att inte tala om den gamla bron som är över 10 meter hög och gjord helt i sten med den berömda valvtekniken. Bron går över en ravin som i regntider förvandlas till en flod med vattenfall.


 På vägen hem passerar vi ett ställe med bikupor det är 15-20 st.


Trötta smakar det bra med mat och sen sedvanligt kortspel. 21- 20 till Veronica

Av valter raaske - 13 januari 2011 12:51

     


Av valter raaske - 13 januari 2011 12:41

Måndagen den 10 jan


På em. åker vi in till byn Drvenik.


När vi parkerar kommer vi i samspråk med en dam som bor i en stor villa med balkong med utsikt över havet. Hon berättar hur härliga dagar hon har här.


Tar sen en promenad på den östra Strandgatan som går ut på udden, längst ut på udden kan man inte gå, där ligger ett 50 tal stora privatvillor. Vi går tillbaka stannar och fikar i färjelägret, här går det färja till öarna Korcula och Hvar samt till Split.


 Sen tar vi en promenad på den västra sidan, när byn tar slut kan man promenera ytterligare fler km till. Här är stranden klippig men man har gjutet små plattor 5-10 m2 stora. Här kan man ligga och sola, smart.


 Vi handlar och damen i affären talar om för oss vad varorna kostar och berättar att anledningen att hon talar tyska är att hon är utbildad i Österrike. Kroaterna har sin handelsutbildning där berättar hon.


Åter till bilen kommer vi på nytt i samspråk med damen med balkongen, nu är hon ute och plockar clementiner och citroner.


 Vi åker hem och Alf kämpar i motlut i kortspelet. 21 -18 till Veronica

Av valter raaske - 11 januari 2011 13:08

          

Av valter raaske - 11 januari 2011 13:06

Söndag den 9 jan 2011-01-11


I går när vi var i Gradac och gick på Strandgatan kom en man med fru och barn och  gick om oss. Han sa hej, talar ni svenska?.


Han bodde i Stockholm och familjen i Mostar. Han berättar att han till sommaren flyttar hit och öppnar en förmedling av Apartment i Zadar. Dom har åkt från Mostar i dag för att komma till havet på en söndagsutflykt. Vi småpratar sen skils vi.


I dag efter frukost tar vi en promenad längs stranden, den är lång. Vi passerar tre campingplatser innan vi kommer till en liten by. Den första campingen är granne med vår, sen kommer vi till Bobbans Camping där står det en hel del husvagnar som övervintrar. Campingen har ett hundratal platser.


 Sen kommer vi till Camping  Camp Dole den är stor har över 500 platser och ett 50 tal campingstugor av enklare sort. Vi går vidare till byn. Där leker några barn och ungdomar på stranden några par promenerar och en fiskar åker ut i sin båt. Annars är det en lugn sovande by.


En stor restaurang står som ett tidsdokument helt i ruin. Någon entreprenör har byggt en helt nytt  litet café och det finns ett apartment med servering.


 Vi var här 2005, det var sig likt , utom det nya caféet som tyvärr är stängt för säsongen. Vi sitter på en bänk och vilar och ser på stranden som fortsätter förbi byn. Här är det nog fullt av badande på sommaren och många dagsturister. Men var parkerar man, när det är svårt med parkering nu på vintern hur skall det då vara på sommaren?


På väg hem möter vi en man och en kvinna. Kvinnan plockar några växter som vi inte vet var det är, mannen stannar och småpratar med oss. Han undrar bl.a.  vad vi kommer ifrån efter, en stund skiljs vi.


Vi ser på Slalom Kostelic vinner men våra svenskar klarar sig hyggligt, Bryggmark kommer på 7 plats, det är kul för han har haft svårt den senaste tiden att komma ner i bägge åkern. Har åkt ur och det är trist. Här nere säger kommentatorn nu blir det rock´n roll när Bryggmark skall åka. Vi har nu ett  vasst gäng med Mürer , Hargin, Bryggmark och Larsson


Vi ser på nyheterna att vädret i världen är upp och ner. Här i Kroatien har vi haft ovanligt kallt och blåsigt och nu visar man på tv att det är ovanligt varmt. Ja det är bara att hänga med i svängarna man kan ju ändå inget göra åt det.


19-17 till Veronica

Av valter raaske - 10 januari 2011 17:07

Lördag den 8 jan 2011


 Vi åker direkt efter lunch till Ploce.


Här har vi varit förut, en industristad med en hamn. Ingen turistidyll, husen är grå och trista som i en öststat.


Vi åker runt lite och sen kör vi tillbaka 1 mil passerar de små insjöarna som är en turistattraktion och kommer sen till Gradac, en liten turistidyll. Men tyvärr är hela stranden på östra sidan kantad av tre stora hotell som förfallit. Dom ser snygga ut på håll men kommer man närmare ser man att det finns inte någon inredning, de flesta fönster är borta och taken har på vissa ställen skadats och på vissa helt fallit in.


 Sorgligt att se, men problemet är att efter kriget så har man inte fått reda på vem som äger vad, finns flera sådana problem här. Det är ingen ordning på ägandet då det före kriget var kommunistiskt och efter saknas många dokument. I vissa fall kommer flera personer och gör anspråk på att vara ägare och i vissa fall så kan det vara arvingar som inte kommer överens. Då det i många fall kan vara så att flera arvingar bor utomlands. Det kan vara i Europa men inte ovanligt i USA.


 Men man måste ändå säga att man har återuppbyggt och snyggat till det mesta efter kusten, så i stort hela kusten är ett turistparadis.


Gradac är en by som är värt ett besök eller varför inte ett par veckor semester då det finns massor av Arpartment efter stranden med hälig utsikt över havet och en fin strand och längs hela strandgatan ligger fik och matställen på rad.


 Ploce ligger 5 mil och Gradac 4 mil söder om Makarska.


Ställningen i kotrspelstuneringen är 19 – 15 till Veronica

Av valter raaske - 10 januari 2011 17:05

              

Av valter raaske - 10 januari 2011 09:11

Fredag 7 jan 2011


En underbar morgon redan 11 grader kl. 08.00 molnigt, med någon solglimt ,för övrigt ett hav som nästan är lugnt.


Ytterligare pappers- och dataarbete och  vi börjar på varsin ny bok.


Alf bok är slutläst Den okända hustrun av den danske författaren Lief Davidsen. Boken är mycket bra och spännande. Spännande handling men framför allt man får en inblick i hur människor tänker i utsatta lägen. Rekommenderas på det varmaste Betyg *****


Veronica har läst Krigsbarn av  Gretelise Holm översatt av Maj Sjöwall. Handling leder fram till  andra världskriget med möte mellan två kvinnor som fick stor betydelse. Spännande och skrämmande bild hur människor kan vara mot varandra. Betyg ****


Veronica leder fortfarande kortturneringen med 17-15


Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7 8 9
10 11
12
13 14 15
16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards