Alla inlägg under april 2011

Av valter raaske - 22 april 2011 13:17

Måndag 18 april

Lite kontorsfix gör lön och betalar räkningar.

Tar hela fm.,

 

Veronica sitter på stranden och solar. Sommarväder fortfarande men nu lite kallare på nätterna bara runt 10 grader.   

 

Vi tar en promenad till Biograd flanerar och den traditionella fikan. I dag är det betydligt mindre med folk och  fortfarande rätt glest med turister. Många turister är båtfolk som håller på med sina båtar och vi ser varje dag ganska många båtar som nöjesseglar.

 

 På hemväg träffar vi Professorn han känner igen oss och är pratsam som vanligt. Han berättar att han fejat för att ta emot sommargäster och när dom kommer så tar det flera timmar om dagen att städa och fixa.

 

Så han njuter av sin frihet han har nu. Han har pendlat mellan Briograd och Maribor där han hyr ut till vinterturister. det är i huvudsak frun som sköter de biten. Han säger till Veronica att när du skall hem till Sverige får du problem dom kommer att tro att det är allkaida som kommer så brun som du är. Han bjuder hem oss att smaka han eget vin men när vi berättar att vi inte dricker rinner det ut i sanden.

 

Vi skiljs och vi går hem i solnedgången kl. är runt åtta när vi kommer hem.

 

Alf vinner igen, men Veronica leder fortfarande med 35-33 .

 

Av valter raaske - 22 april 2011 13:15

Söndag 17 aprilFortfarande fint sommarväder, det blev stranden hela fm. sen en strandpromenad efter den södra stranden. . Campingplatsen bredvid oss har bara stationära vagnar med i huvudsak inhemsk befolkning de städar, fejar och förbättrar. Som standard har dom en husvagn med förtält och sen en uteplats med tak. Det ser skräpigt ut när det hela ligger i vinteride men när dom fejat klart ser det mycket trevligare ut.Man kommer sedan till en by som mestadels har stora apartment. I den här byn bor professorn, vi handlar i den lilla affären går sen hem och tar det lugnt.Alf vann igen, Veronica leder med 35-32.

Av valter raaske - 21 april 2011 09:43

Lördag 16 aprilBra väder i dag också, nu har vi ett engelskt par snett bakom oss och så kommer det ett tyskt par. Man tar sig för pannan, vad skall dom stå! Jo framför engelsmännen, där gick deras havsutsikt och vid sidan om oss, där gick en del av våran utsikt. Varför packar sig folk så tätt när hela campingen är fri och det finns ett 10 tal lediga direkt vid stranden. Den som har svaret kan höra av sig. Efter att ha solat lite, bestämmer vi oss att ta en utflykt en bit norrut ca 3 mil, passerar en del vackra byar och passar också då på att kolla andra campningar, det finns gott om dem men svåra att ta sig ned till, väldigt backigt, det vill vi inte utsätta "Lisa" för.Vi kom till Sukosan där vände vi. Den byn har många Apartment och flera privata Campingar direkt vi vattnet. Byn ligger strax utanför Zadar och kan rekommenderas som alla byar har den ett eget liv och det är lätt att ta sig till Zadar om man vill ha en större stads utbud.På vägen till Sukosan kör vi efter Biograds norra strand, här finns det campingar men framförallt är det fina hus, lite gräddhylla. På väg hem kör vi den stora vägen stannar och handlar sen blev det kväller. HURRA, Alf vann men Veronica leder med 31 -35, alltid något sa turisten om Hjo.

Av valter raaske - 21 april 2011 09:39

Vi har tyvärr så dålig internetuppkoppling att det tar över 1 timme att föra över en bild, vi har inte tålamod att vänta. Hoppas att vi får bättre uppkoppling i Fazan dit vi kommer om en vecka. NI SOM VÄNTAR OSV.... det kommer bilder.

Av valter raaske - 19 april 2011 20:42

Fredag 15 april

 

Vi är nu i Biograd, en liten underbar  plats.

 

Vi står direkt vid vattnet och är ensamma på Campingen. Vi solar, fint väder och lugnt. Flera gubbar och en traktorgrävare jobbar på att förbättra och städa . Vi bestämmer oss för att ta en promenad till Biograd efter lunch.

 

Strax innan vi skall gå kommer det en husvagn, en stor en med boggi axel. Var skall dom stå? Jo snett ovanför oss, när det finns 500 St. platser lediga. Det är trångt och lutar där dom skall ha in vagnen, det går inte att backa in den med bilen, utan måste skjutas med handkraft. Vi frågar om vi skall hjälpa till, men nej, dom har motor på vagnen och kan köra den med en fjärrkontroll.

 

Vi tar en promenad , det är ca 2 km in till byn, man går hela vägen efter stranden. Det är badstrand hela vägen och vi passerar en anläggning med vatten rutschkanor och en anläggning som har en stor bassäng. Hela vägen kantas av fik och matställen. Alla är stängda just nu.

 

Vi kommer fram till byn, här finns det 20 tal fik, alla har öppet och har folk, en del är fullsatta. Vi tar beslut att vi byter ut fikat mot lunch. Vi letar, finns nästan 10 som serverar mat, vi hittar ett och blir nöjda.

 

 Fantastiskt och vi studera gatulivet, detta är på en parallell gata till Strandgatan. Här har man parkerat och satt  ut reklamskyltar så trafiken kommer bara fram i enkel körning det är trångt och man tänker att det går inte att komma fram med bil, men visst, det gör det , men det är på cm. Vi tycker att det är mys men tänker att så här skulle det inte få vara i Sverige. Varför!

 

Strandgatan är precis som på alla andra ställen… en kaj eller strand sen en väg och på landsidan fullt med fik. Bilar, MC, mopeder promenerande och fikande samsas. Så skulle vi kunna ha det vi som har så mycket vatten men nej, vi får inte bygga närmare än 300 m och absolut inte blanda  trafik och fikande det kan ju inte tillåtas. Men här är det deras stora turistfälla.

 

Vi flanerar runt lite och besöker deras stora marina. Hur många mariner finns det och hur många båtar är det. Vi ser även här stora bilar med polska, tyska och Italienska nummerskyltar.

 

Vi promenerar hem det har redan börjat skymma, kortspelet återupptages,  Veronica vinner som brukligt är,  det står 30 – 35 till Veronica.

Av valter raaske - 17 april 2011 20:03

Torsdag den 14 aprilEfter frukost börjar vi att packa för flytt. Vi åker vid lunch till Biograd. Vi kör kustvägen och passerar byar och städer.Först kommer vi till Trogir, den platsen har vi besökt och skrivit om i bloggen tidigare, sen kommer vi till Primosten det är också en ort vi besökt och skrivit om i bloggen, har Ni inte varit där och får möjlighet så besök den. Nästa stora ort är Sibenik, en stor stad med två sidor, en "slummig" och en gammal del, vi har varit på Campingen som ligger utanför, en under bar strand och marina men stan har vi inte hittat myset i ännu. Vi kör vidare och kommer till Biograd. Vi söker upp Campingen, vi är välkomna, men dom öppnar inte officiellt förrän i morgon. Vi helt ensamma och hittar en plats nära vattnet och som är rätt solig. Problemet är att det är massor av träd överallt som skuggar, vi har funderat varför dom har det så. En förklaring kan vara att det är hemskt varmt på sommaren och då kan skugga vara värt sitt pris och så skyddar det mot blåst.Allt nog vi ställer upp vagnen och åker sen till Plodine och handlar, vi tar också en cappuccino i solen. Nu har vi börjat livet i Biograd. På kvällen blir det en video. Den var tårfylld, det handlar om en familj med en pojke familjen har det kämpigt med ekonomin. Detta leder till separation, men pappan vill ta hand om sin son så det inte blir som för pappan som träffade sin pappa när han var 28 år. Sonen och pappan kämpar och är t.o.m uteliggare en period, men som , med allt bra, så slutar detta med lycka , pappan blir så småningom mot alla odds finansmäklare och tjänar pengar. Mycket se värd och dessutom bygger den på en sann historia. Jakten på Lycka heter den med Bl.a Will Smith i huvudrollen som pappan.

Av valter raaske - 16 april 2011 12:24

Onsdag den 13 aprilIdag är det fint väder men kallare än vi är vana vid, det känns att det kommit en Bora, på bergen ovanför oss ligger det snö.


 Vi fick höra att på bergen i Makarska, där vi var innan , var det -4 grader i natt. Burr, ja på väderlekstjänsten sa man att regnet kommer som snö på höjder över 900 meter över havet. Så det är det vi ser på bergen. Ser faktiskt ganska kul ut vi går sommarklädda och kollar på berget som har snö på toppen.


Vi åker till Mercator för att köpa jordgubbar , men icke, dom hade tagit slut….. NU MÅSTE VI TÄNKA OM…. Jag fick ihop det, det blev ett bättre vin och lite påskpynt. Hem och göra i ordning presenten och fixa lite inför avresan.


Vi åker i morgon till Biograd det är 12 mil norrut. På em. är vi bjudna på fika hos Ilda och Ante .


Vi går dit och får en ungsbakad kaka, den kan enklast beskrivas som crepes men med godsaker i. Det var gott och framförallt annorlunda.


Sen skall vi leta efter "försvunna" kort i deras dator. Vi letar på flera sätt men med noll i resultat.Vi har lagt lite kort från våra gemensamma träffar på en sticka och för över dom till deras datorn.


Dom fick påskpresenten och Ante tog fram en karta för att visa vilket område vinet kom ifrån, det är en spets längst upp i landet som gränsar Serbien. Vin därifrån är berömt för sin kvalitet, det var kul att få veta. Han berättade också att bönderna där har sitt vin lagrat i bergsgrottor. Under kriget fick befolkningen överge sina byar och "vinkällare" då det var strider i gränstrakter. Hör och häpna efter kriget var allt vin kvar och ingen vingrotta var plundrad.


Vi har flera timmars trevlig samvaro som vi avslutar med att gå ut och äta en pizza, den var god.

 När vi sen vandrar mot campingplatsen blir det dags att skiljas och kramas…. Vi kommer att sakna varandra, vi har funnit nya vänner i Ilda och Ante. Dom åker till Sverige och blir där i maj månad ut. Får se om vi träffas då annars ses vi i oktober.


Inget kortspel det är nedlagt sen den 10 april, men väntas upptas igen i Biograd.

Av valter raaske - 15 april 2011 11:21

Tisdagen 12 aprilI dag är det "skitväder" det har regnat i natt och blåser liten Bora.


Tempen har sjunkit det är bara 10 grader. Gör ingenting, fördriver tiden i vagnen. Till lunch har det gått över och solen visar sig lite. Livet återvänder på stranden.


 Många har packat ihop sina ekipage och rest och en del har kommit. Det är en typisk dag då husvagnsfolket flyttar på sig . Det är fortfarande ett 10 tal ekipage, bl.a kom det ett Svenskt par i går, dom är från Gävle och har åkt ner hit för att möta våren , startade för en vecka sedan och skall åka hem om en vecka. Det är tufft att åka så många mil för så kort tid, men det säger väl en del hur skönt det är här.


Tempen börja stiga och det känns behagligt på em.Vi kör till Konzum och handlar, vi skulle bl.a köpa jordgubbar och champagne och ge bort till våra vänner som påskpresent. Men icke sa nicke, det fanns inga jordgubbar. Vi såg för några dagar sedan massor med jordgubbar på Mercator , det var där vi fick ide´n.


Vi beslutar att vi åker till Mercator i morgon och handlar jordgubbar . Åker hem och fixar lite mat .


Sen gick vi till Lido och tog en fika, sen blev det en lugn kväll med lite läsning och TV tittande.

Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards