Alla inlägg den 14 april 2011

Av valter raaske - 14 april 2011 09:41

Måndag den 11 april

 

I dag är det utflykt , vi åker till Primosten 6 mil norrut, vi kör kustvägen dit och tillbaka över bergen  via Krursevo till Trogir och sen hem.


Vi kör gamla kustvägen från Split till Trogir, vi besöker några kustbyar , här putsas och fejas det inför säsongen. Vi kör till Trogir och parkerar inne i stan där lokalbefolkningen parkerar,  slipper då p avgift. Ett trix som vi lärt av Kroatiensvenskarna.


  •  Vi vandrar runt i denna underbara stad ett par timmar och slutar med en fika. Turisterna har redan kommit och alla dessa mat- och kaffeställen är nästan fullsatta. Vi stannar en stund på torget inne i gamla stan och köper glass och sitter en stund. Du som vill veta mer om Trogir gå in på länken Allt du vill veta om Trogir i Kroatien. ... Trogir Den gamla stadskärnan i Trogir finns med på Unescos världsarvslista och kan erbjuda ett stort utbud av mysiga restauranger, butiker ...

www.kroatienguiden.se/trogir.php

.


Vi kör vidare till Primosten men kan naturligtvis inte missa dessa marinor som ligger längs vägen . En av den heter faktisk hela byn Marina. Vilka båtar!!!!!!!!!!!!! Vi har sett stora förut men nu framstår dessa som små.


 I Marina träffar vi en Kroat som talar Svenska, han berättar att han jobbar med att hyra ut båtar. Det är en stor näring i Kroatien. Hans firma har 13 båtar som hyrs ut och han basar över verksamheten. Han berättar också att han jobbat i Stockholm och haft en arbetskamrat från Trosa, som han för övigt besökt flera gången… världen är ibland liten.


Vi kör vidare till en annan marina här toppas vårt personliga rekord av stora båtar,  nu börjar dom se ut som mindre finlandsbåtar. På parkeringen står det "fina" bilar , stora "fläskbilar" som BMW, Porsche osv. med reg.plåtar från Tyskland, Polen Tjeckien osv. Det är också en bom in till Marinan, vi hoppar denna gång men i framtiden skall vi göra ett riktigt besök och gå in, som vi gjort på de andra marinorna, men denna är för stor så det får bli en annan gång.


Vi kör nu till Primosten och vandrar in i gamla staden , med stadsport och ringmur. Här äter vi på en "Italiensk" restaurang.

  • Primosten Burni etnisk by - Byn Burni karakteriserar livet för den dalmatinske bonden, det är känt för sina åsnesafaris. Ett djur i närheten av utrotning.

www.adriagate.com/sv/kroatien-riviera/Sibeniks_Riviera.aspx


Dagen går och vi kör sen bergsvägen via Knusevo hem. På en del ställen är utsikten miltals och vidunderlig, tyvärr går det inte att fånga sånt´´ på bild som ger rättvisa. Väl hemma är vi trötta och belåtna med dagen.


Denna utflykt kan vi rekommendera.


Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards