Alla inlägg under januari 2012

Av valter raaske - 17 januari 2012 16:35

KROATIEN, SPLIT 75:de DAGEN TISDAG  DEN 3 JAN 2012, 15 grader,

mulet,  sol, blåst


I dag är det bra väder , men tyvärr blåser det , så vi måste söka lä för att det skall bli skönt att vara ute.


Efter frukost går vi på vår vanliga runda och bort till kyrkan, men för första gången är det fel vindriktning så det blåser lite även vid kyrkan. Vi sitter en liten stund men tyvärr det drar så vi tar en promenad och går hem.


Av valter raaske - 16 januari 2012 14:13

KROATIEN, SPLIT 74:de DAGEN MÅNDAG  DEN 2 JAN 2012, 13 grader, mulet,  sol, blåst


Ja i dag är det reparation av sängen som gäller. Efter frukost åker vi till Bau Max och köper material och lim för säng reparation.


Väl hemma så går vi loss på uppgifter och på kvällen så är den helt återställt. Nu får limmet torka ordentligt innan en ny test kommer att gå av stapeln.

 

Ja nu är det dags för fritid, vi går och fikar och tar en solstund vid kyrkan. Man får inte "jobbe" för mycket när man är pensionär.

     

Av valter raaske - 14 januari 2012 10:49

Ja så var 2011 till ända och vi befinner oss i Kroatien i en ort 10 km från Split som heter Stobrec. När vi var ute på nyårsnatten tog vi några bilder.


Håll till goda


           

Av valter raaske - 14 januari 2012 10:42

KROATIEN, SPLIT 73:de DAGEN SÖNDAG  DEN 1 JAN 2012, 14 grader, mulet,  sol


Vi börjar med att laga sängen , lite provisoriskt… vi saknar lim och skruv. Vi fäster ihop det hela med två skruvar och beslutar att vi skall åka till byggvaruhuset på måndag.


Efter frukost och lite pyssel kommer Ante och Ilda med en tårta… och önskar God fortsättning, dom stannar bara en kort stund, har lite brått och skall på annat.


Vi pysslar lite sitter och njuter i solen går sen och fikar sen kyrkbacken.


Där sitter vi i flera timmar lagom att vi beslutar att vi skall gå på vår promenad så kommer Ante och Ilda… Ante är inte riktigt bra men vill ändå inte sitta inne.


Efter en stund beslutar vi att vi skall göra sällskap på promenad och nu blev det stranden , på en stenig strand med klippor och sten … ja det kändes i benen efteråt.

Vi gick en bra bit på stranden för att sedan ta oss upp för "branten" ja det är högt upp till ära och redlighet.. vi kommer upp vid skolan sen går vi genom olivlundar hemåt.

 Halvvägs upp ropar Ilda, delfiner… och vi står en god stund och kollar… Alf försöker att fånga dem på foto.. men dom är för långt borta så det blir som en liten prick… men ändå. Vi har sett delfiner förut nere vid Markaska men här är det första gången. En upplevelse som påminner om att havet har ett helt liv för sig självt


Väl framme hos Ilda och Ante så vill dom bjuda på kaffe och vi sitter och snackar en bra  stund om ditten och daten så timmarna går.


Då tar Ilda fram ost, korv och oliver, bröd… så då blev det mat. Deras gästfrihet är gränslös.. det är vekliga vänner som vill oss väl. Det är inte ofta man på äldre dar träffar nya vänner… men det händer och det får man vara glad för att livet fortfarande har överraskningar att bjuda.


Klockan skenade och det blev kväll. Som vanligt hade vi trevligt och vi kommer hem till vårt blir det lite prat om vi skulle spela kort , men det blev inte mer än så.


Ja så har vi tagit den första dagen på året i anspråk.. nu är det 364 dagar kvar.




Av valter raaske - 13 januari 2012 12:33

KROATIEN, SPLIT 72:de DAGEN LÖRDAG  DEN 31 DEC 2011, 15 grader, mulet,  sol

   

I dag är det nyårsafton, vi har kontakt med våra nära och kära … hemma, dom skall fira nyår tillsammans.  Ante och Ilda kom och önskade Gott Nytt År.


Ja vi gick ner på byn och minglade med alla människor, ja det var inte så många, de flesta var nog med vänner eller åkt till Split. I split väntar men att det skall komma 60 000 personer… vi funderade .. men det blir trångt och sen är det svårt att komma hem när alla skall åka hem i stort sett samtidigt.


Vi kollar lite på TV och äter och umgås Veronica och jag… vid halv tolv går vi bort till Kyrkan för att se på Splits fyrverkeri, men inser att det är ett högt berg framför Split så vi ser bara " ljussken och toppen på raketerna som skjuts upp" så vi bestämmer oss för att gå på andra sidan och kolla.


 Massor av fyrverkerier bossar upp på himmeln det börjar bli intensivt en 10 min i tolv . Alf försöker att fota men det lyckas inte så bra, antingen för tidigt eller för sent blev … så de flesta kort blev svarta. Men en del lyckades.


GOT NYTT ÅR nu är det 2012 vi och några ungdomar önskar det nya året lycka. Relativt ensamma vandrar vi genom ett Stobrec på det nya året, förbi Lido som är stängt och hem i mörka natten. Smällandet fortsätter men har avtagit betydligt.


Ja så blev det ett nytt år 2012. God Natt. Ja la mig jämte Veronica och vad hände… hennes säng  gick sönder… ja trästommen gick av… så blev vår nyårsnatt. mot nya mål    


Av valter raaske - 10 januari 2012 11:57

Nu är det dagarna före Nyår 2012... vi sitter nedanför Kyrkbacken och njuter av det fina vädret.. det 15 grader i skuggan men i solen är det en hel annan temperatur... så det obligatoriska nyärsbadet står på spel.... några bilder ..


Håll till goda


                   

Av valter raaske - 10 januari 2012 11:40

KROATIEN, SPLIT 71:de DAGEN FREDAG  DEN 30 DEC 2011, 15 grader, mulet,  sol


Nu närmar vi oss nyår.. det blir fika , kyrkbacken och ett nyårsbad till.. här är det hur skönt som helst.


Vi 16 tiden går solen ner och då blir det en helt annan temperatur , då känner man att det är 15 grader i luften.


Vi beslutar att efter att vi ätit en bit att åka till köp centrat no one. Där gick vi runt i flera timmar och kollade REAn. Mest blev det skoaffärer… många skor här är jättebilliga… men märkesskorna… håller samma pris som i Sverige.. trots att Kroater bara har en tredjedel så stor köpkraft som vi.


Det finns också märkeskläder av kända välds märken , men det är samma sak där… inget lågpris.


Ja det är kul att gå och kolla och att studera människor… det är ett nöje som många Kroater håller på med, man kan ju bara åka och fika.. det är ju en jättestor innegalleria.


Veronica fastnade inte för någon sko hon hade för många att välja på så hon fick beslutångest.


Ja ,vi fick en trevlig eftermiddag och åker hem och kopplar av och inväntar nyår.


Av valter raaske - 9 januari 2012 10:52

KROATIEN, SPLIT, 70:de DAGEN TORSDAG  DEN 29 DEC 2011, 15 grader  , sol


Nu börjar nyår att närma sig, så det är dags för nyårsbad.  Som tur är det jättefint väder och lugnt, så det är bara att prova.


Vi tar den vanliga ritualen och kommer till kyrkstranden. Där är det en badare som vi träffat tidigare, han har varit där flera gånger tidigare. Veronica tycker att det är en riktig playboy.. så hon tycker om kyrkstranden.. alltid något att kolla på.


Ja det blir ett bad… ja bad typ "the" stilen ner och så upp, men det är långgrunt så man måste ut en bra bit för att kunna ta simturen. Ja så var nyårsbadet gjort.


Medan vi sitter och njuter kommer ett ungt par och sätter sig 10-15 meter från oss. Veronica säger att dom pratar inte Kroatiska utan det låter som holländska, vi sitter och njuter och rätt som det är böjar killen ta av sig strumporna och doppa fötterna.  Han kom klädd i hatt och svingpjats stil.. elegant.


Går ut en bit och så åker byxorna av som han lägger på en stor sten. Går vidare ut och hans flickvän ropar.. att han skall doppa sig. Då hör vi att han talar Danska.. så vi ropar att vi är från Sverige… han svarar, har Sverige badat då måste Danmark svar med ett dopp. Sagt och gjort tröjan åker av flickvännen och vi börja skandera , heja , heja… och sagt och Dansken badar.


Vi talar med dem en god stund , dom bor i Danmark och flickan har sina rötter i Split så dom är där och hälsar på. Han var Dansk och hon talar Danska och Kroatiska.. helt perfekt.. dom är ofta här.

Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards