Alla inlägg under april 2012

Av valter raaske - 7 april 2012 12:49

KROATIEN, ROVINJ  156:de DAGEN, SÖNDAG DEN 25 Mars 2012, 18 grader, sol.


I dag tar vi en promenad till byn , det är stärkande för gamla pensionärsben det blir en timmes promenad . Väl framme fastar Alf vid hamnens tankstation, det ligger en privat jättebåt och tankar.


Det måste studeras, ägaren tankar över 5000l diesel här kostar dieseln 11 kuna så det blev att punga ut med över 50 000 kuna. Ägaren fick varje gång som han tankat 999 liter gå in och betala och sattes pumpen i nolläge.


Smakar det så kostar det. Har några bilder som kommer, men det var bland det största som vi sett, men det finns större… i hela Kroatien finns det hamnar som specialiserat sig på stora båtar bl.a finns det en utanför Zadar, den ägs av en Ungrare och hyser många jättebåtar lika är det i Split.


Det beror på att vattnen här är klara och vänliga inte så många grund att segla på och det är billigt för Europas rika att ha sin båt här och så ligger det ju centralt.


Det tog över en timme att kolla in båten det var 50 min för länge enligt min kära fru.


Ja så blev det äntligen dags att ta en sväng till stora torget och fika och kolla på folk.


Väl hemma blir det lite fix och ta det lugnt övning.



Av valter raaske - 6 april 2012 20:16


KROATIEN, ROVINJ  155:de DAGEN, LÖRDAG DEN 24 Mars 2012, 19 grader, sol.


I dag är det utflykt , vi har bestämt att åka till Pula. Vi är klara att åka vid niotiden. Det är fint väder så landskapet framstår i sin bästa dräkt. Vi kör mot Pula som ligger söder ut 4 mil från Rovinj.


Vi väljer att köra kust vägen, men den ligger långt ifrån kusten så man ser i stort sett inte havet en enda gång. Tråkigt när man vet att man är nära kusten. För att nå kusten måste man köra en avtagsväg och tråkigt nog köra samma väg tillbaka, så vi hoppar det. Vi har tidigare varit i stort sett i varje by på denna sträcka.

Vi kör direkt till Fazan och njuter av den spirande grönska och hur mandelträden blommar rosa och körsbärsträd står i vit skrud och många blommor efter vägkanten. Vi bara njuter.


Väl framme i Fazna går vi en sväng innan vi sätter oss och fikar i hamnen.


Vi sitter precis där turbåten utgår till Brioni. Brioni var President Titos sommar ö, som nu är ett hett turistmål. Trots att det inte är säsong så är det över hundra personer med  båten och kl. 13 går den igen med ungefär lika många. Det är sällskap som kommer med buss som är merparten av passagerarna.


Här är det som vanligt tyskar, italienare som dominerar bland turisterna, ja så är det ett par Svenskar också inte att förglömma.


Vi gör Fazna ett par timmar innan vi åker till Campingplatsen Bl Village som tidigare varit året runt öppet, men nu är stängd och öppnar 1 april. Här har vi varit två gånger tidigare sammanlagt 1 månad så vi känner Campingen och Fazana väl.


Kommer Ni hit så är ett besök på Brioni ett måste, intressant att se. Fazana var innan kriget inte tillgängligt för vanligt folk det var avspärrat militärområde.


Nu åker vi in till Pula det är 1 mil från Fazana. Ja i Pula har vi varit flera gånger med flera menas över 10 gånger så den stan kan vi utan och innan. Vi går således på mammas gata, vilket är kul. Vill du veta mer om Pula så kolla länken.,,,, http://kroatienguiden.se/pula.php



Vi är i Pula ungefär tre timmar sen vi bestämmer oss för att åka inlandet tillbaka till Rovinj.


Det skall visa sig vara ett äventyr , man har på landet mycket dåliga vägskyltar och man få åka lite på känn.


Vi får i alla fall uppleva ett vackert landskap och stannar på ett ställe för att ta paus och fota ett vackert träd som står i blom.


Då får vi kontakt med en man som talar till oss och är öppenhjärtig , berättar om hur han var med i kriget och att han jobbar på ett statlig vägfirma. Han har också synpunkter på Italienare. Ja han talade mest Kroatiska så vi kan inte veta allt vad han sa men det är vår tolkning och översättning. Ja han visade t.o.m sitt idekort för oss.

Man kan råka ut för tillfälliga bekanta ( man kunde tro att han var en knäppis men så var inte fallet, dom är så inbjudande till oss som är främmande i landet)

Vi tog mannen i hand och sa adjö eller rättare sagt dovi denija vilker är adjö på Kroatiska.


Efter lite felåkningar så kommer vi till Rovinj med det blev ett par mil längre hem från Pula än dit.


Trötta och nöjda var vi när vi kom hem , så vi bara slappade och sen blev det natti natti.


Av valter raaske - 5 april 2012 18:22

KROATIEN, ROVINJ  154:de DAGEN, FREDAG DEN 23 Mars 2012, 19 grader, sol.


Man blir glad av att vakna vilket fint väder , samma i dag men lite varmare , underbart att bara sitta och sola och vara.


Nu har vi blivit lite bekanta med några här på campingen, men man  hälsar och säger bara några korta ord och sen är det bra.


Vi tar bilen på em. och åker och handlar, det blir till köpcentret där ligger det flera stora affärer. Vi handla i Plodine en inhemsk affär som liknar ICA där hemma. Sen finns Lidl och Mercator också här samt Jysk. Jysk verkar ha gjort en storsatsning i Kroatien dom finns på många ställen.


Efter att ha handlat är det mörkt , men vi bestämmer oss ändå för att åka ner på stan och ta en fika. Det var rätt kul för stan framstår i en annan dager i mörker mycket vackert med havet ljusen och gränderna.


Vi tar en promenad på stan , det är lite mindre med folk än på dan men förvånansvärt hur  mycket folk det rör sig. Jämför man  med en Svensk stad vi 20 tiden så är det heldött , här är det liv och rörelse, mest inhemskt folk det är lita av turister än.


Vill du se lite bilder från Rovinj klicka på länken http://www.bing.com/images/search?q=rovinj&mkt=sv-SE&FORM=HOTAPI#x0y0




Väl hemma så blir det kortspel.


Två vinster till Alf så nu är det lite surt.

21-14 till Alf

Av valter raaske - 4 april 2012 10:14

KROATIEN, ROVINJ  153:de DAGEN, TORSDAG DEN 22 Mars 2012, 19 grader, sol.


I dag är det ännu en vacker dag, vi sitter i solen och njuter. Det kommer och åker en del husbilar. Så det är lite liv och rörelse på det annars är det lugnt på campingen.


På em. tar vi en promenad ner till Rovinj, det är omkring 2 km, vi går på stranden . Först är det badstrand, sen kommer det en varv, sen en massa gamla byggnader som det är restauranger i , en kanotklubb, en dykarklubb och sen slutar det med en stor industri som vi måste runda innan vi kommer ner till en stor P plats.


 Det är själva entrén till stan. Efter en kort strand med båtkaj kommer man så till ett torg där man säljer allehanda varor riktat till turister främst. Det är olivolja i alla dess former , fikon , nötter och så en massa frukt. I ett hörn av torget säljer man mössor, t tröjor och minnessaker , smycken etc. Kommersen verkan inte gå så bra , men dom väntar väl på turistsäsongen.


Sen kommer vi fram till ett jättestort torg , där har vi vårt fikaställe.


Vi kom iväg sent i dag så vi måste gå hemåt innan det mörknar vilket det gör vi 19 tiden och sen blir det rätt snart kolsvart. Vi ser på hemväg en fantastisk solnedgång när solen dyker ner i havet. Det kommer bilder på det senare.


Ja så gick den 151 dagen på vår resa till ända.


Natti natti.

Av valter raaske - 2 april 2012 10:33

KROATIEN, ROVINJ  152:de DAGEN, ONSDAG DEN 21 Mars 2012, 18 grader, sol.


Nu sitter vi i solen utanför vår husvagn och blickar ut över ett stilla hav. Solen skiner och det är lugnt. Här på campingen är det ett 15 tal olika mest husbilar det är vi och en Österrikare som har husvagn.  Ja det är underbart att kunna sitta ute och dricka kaffe  och dessutom är det så varmt i dag att man vill lätta på klädseln.


På em. tar vi en promenad ner på stan Rovinj, en underbar liten stad/ by. Massor av gutufik på Strandgatan och en marina med mest inhemska båtar. Ja det finns t.o.m ett antal mindre fiskebåtar.


Vi stannar och sätter oss på ett fik och kollar på folk. Sen tar vi en liten sväng i vimlet, ja det är ganska mycket folk fast det inte är turistsäsong.. det är mest inhemskt folk. Vi handlar i en Konzum butik som ligger mitt i stan och går sedan hem.



Klockan har dragit iväg så det blir sen kvällsmat och sen lite kortspel.


Veronica vinner, totalställningen är 19-14 till Alf.


Av valter raaske - 2 april 2012 10:30

KROATIEN, ROVINJ  151:de DAGEN, TISDAG DEN 20 Mars 2012, 18 grader, sol.


Underbar morgon med sol och vackert väder, bakom grusplanen är det en parkliknande skog och solen lyser så vackert på trädstammarna. Man känner sig som i paradiset. Nere på tennisbanorna har folk redan börjat att spela fast kl. inte slagit nio.


Vi äter frukost och njuter av den härliga morgonen.


Sen bär det i väg på vår jakt efter Campingplats.


Vi kör vidare söderut mot Vrsar och runt Limski kanal, det är ett fantastiskt arbetet vattnet gjort under årtusende och grävt ner sig i en ravinliknade kanal. Detta är ett stort resmål för turister, vi har varit här förut så vi hoppar, men man ser ju den storslagna naturen och det branta väggarna som omger kanalen. Nästa anhalt är Rovinj vi har på vägen hittat ett par stängda campningar och i Rovinj så vet vi att det finns flera campningar, vi får samma svar.


Vi är på väg ut ur Rovinj då Veronica ser en campingplats som skyltat dåligt, men hon tyckte att det var husbilar där med folk som satt och solade. Vi kör vidare för att leta vändplats… men husvagn vänder man inte var som helst det tar oftast flera km innan man hittar lämplig plats, så blev det här också. Efter att ha vänt och stannat vid campingen , går Alf in och frågar… ja vi har öppet.. trägen vinner. Nu har vi lagt ytterliggare en öppen camping till det få som vi har tidigare. Fazana som var åretruntöppet har numera stängt och öppnar den 1 april… det var annars en plats som vi varit på flera gånger.


Allt nog vi går och letar en plats och finner rätt snart var vi vill stå. Det gick bra och efter någon timme så har vi en ny boplats.


Nu kopplar vi bara av , för nu vet vi var vi skall vara de närmaste 14 dagarna.


Solen skiner och vi bara njuter.










Av valter raaske - 2 april 2012 10:25

Att globen tappat sit fäste och rullat ut på Nynäsvägen, att SAAB skall tillverka kvastar med reamotor till påskkäringar och att Ryanair får ha ståplatser på flyget, att man kan vinna en resa till Moska som Volvo står för... ja då har man gått på ett Aprilssämt.


Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards