Alla inlägg under december 2011

Av valter raaske - 21 december 2011 11:57

52:de DAGEN SÖNDAG  DEN 11 DEC 2011, 18grader   sol och moln


Efter frukost tar vi det lugnt, efter lite morgonbestyr och fix med bl.a bloggen sitter vi ute och har det skönt efter att ha varit uppe på byn en sväng.


Ante och Ilda kommer förbi och undrar om vi har lust att hänga med på en utflykt. Självklart Sickan… vi hade missat att Ante hade föreslagit det i går, vi trodde en dag, men ok… vi gör oss i ordning och åker i väg.


Vi kör söderut in i bergen mot Ildas släktingars trakt, där parkerar vi och går en promenad. Vi parkerar vid ett värdshus tar sen en promenad och kollar på ett stycke mark som tillhör Ildas släktingar. Där är det ny hugget och skall rensas upp för att planteras olivträd.. mycket viktigt här. Det har huggits ner stora träd som har transporterats till Stobrec till Marin, Ildas bror.. så nu har dom ved så det räcker.


Vi går in i en mycket igenväxt terräng och snirklar oss fram till ett ställe där vatten kommer ur berget för att därifrån bilda en å som mynnar nere i Stobrec. Vattnet som kommer ut berget kommer från andra sidan berget. Vi står alltså vid foten av ett högt berg… ja naturen är praktisk och underlig men löser sina problem på ett smart sätt.


När vi sett detta underverk går vi tillbaka och spelar Boccia , först ett träningsvarv och genomgång av regler. Veronica och jag har aldrig spelat detta. Ante och Veronica i ett lag och Alf och Ilda i ett lag. Vill ni har reda på resultatet så är det inte offentligt, men jag kan säga att Ante var besviken och sur och Ilda lycklig och glad. Vi har träffat dom senare och nu är Ante glad igen.


Ante och Ilda bjöd under tiden vi spelade på förfriskning.


Efter att mörkret fallit och vi inte kunde spela längre gick vi in i värdshuset och pratade en stund.


När vi kom till Stobrec ville Ante och Ilda bjuda på kaffe med kaka. Det var gott och en trevlig stund. Att fika med kaka är lite extra här och fiket har mycket gott att välja på.


Nöjda med en trevlig och lärorik dag skils vi och var och en går hemåt



Kommer lite kort från utflykten i kväll.


Av valter raaske - 18 december 2011 19:48

51:de DAGEN LÖRDAG  DEN 10 DEC 2011, 17grader   sol och moln


I dag är det lördag och mycket folk i rörelse, vi går upp på byn och fikar och kollar på folklivet . Det är växlande molnighet och vi sitter och kolla folklivet.. det rör sig hela tiden.

Vi känner inte så många men eftersom vi varit här så länge och flera gånger tidigare så hälsar vi på en hel del folk.


Här sitter inte folk hemma, man är ute och promenerar träffas och  pratar. Många som vi möter på gatan har vi sett och hälsat på när dom promenerar på stranden förbi vår husvagn.


På Lido, så är det två döttrar till ägarna som har små barn, dom brukar komma med barnen och dom deltar på ett naturligt sätt, här är dom mycket med barnen och dom är med och promenerar och deltar i folklivet. Det är trevligt tycker vi.


Vi tar även i dag en promenad förbi kyrkan och genom olivlundarna och på hemväg köper vi " chokladtomtar" och lite till hushållet.


Vi delar på en sandwich och går sen hem.


Ante kommer på besök och vi sitter och pratar en god stund. Han berättar att det vore kul om vi kunde göra något tillsammans så att Ilda också får komma ut lite. Vi tyckte det var en bra ide .


Veronica lagar lite god mat, ja det gör hon alltid, men vi äter i stort enklare mat på vardagar, typ grönsaker med ibland feta ost , ibland tornfisk och ibland skinka osv. I dag blir det en köttbit och potatis.. så då blir det fest i stugan. Gott.


Vi har ännu inte sett någon DVD film men snart.. vi har inte haft tid.. vi har heller inte hunnit med kortspel. Det kommer för vädret  går ju mot vinter här och blir kallare , men än så länge är det sköna dagar med runt 17 grader i skuggan.


Av valter raaske - 17 december 2011 17:49

50:de DAGEN FREDAG  DEN 9 DEC 2011, 17grader   moln 

  

I dag blev det en långpromenad förbi kyrkan upp på gamla Splitvägen förbi skolan och sen tvärs över på en liten stig mellan olivträdgårdar.


Nu är oliverna skördade, men träden står i full grönska. Vad som pågår nu är att olivträdens grenar gallras och det ligger stora högar med ris som skall torka och sedan brännas. När det är gallrat så ser träden så fina ut , ja man nästan ser att dom ropar , nu är jag beredd att leverera nya oliver.


 Olivträd finns det massor av här allt från nyplanterade till dom som är uppemot hundra år. Vi promenerar genom dessa lundar och kommer upp på en parallell gata som går ner förbi kyrkogården.


 På vägen hemåt fikar och handlar sedvanligt.


På em. åker vi till varuhuset Mercator och bara strövar omkring. Vi går in i en affär där som har en massa exklusiva klädmärken. Ja det är en njutning att gå där och ögonshoppa och visst är det skillnad , dessa kläder är verkligen av högsta kvalitet, men plånboken skriker nej… Allt nog vi handlar lite nyttosaker, ja så köpte vi en dvd.


Det visade sig att när vi för några dagar sen för första gången sen vi åkte hemifrån skulle njuta en film, ja då var den trasig. Trots alla och omöjliga försök att få den att fungera så gick det inte… den var paj. En dvd är en glädjekälla som vi tar till ibland främst för att få höra lite hemlandstoner.


Vi åker hem och nu har det blivit kväll, ja dagarna går fort här vet inte vart dom tar vägen, vi har ju i dag redan varit hemifrån i 50 dagar nästan två månader. Kontakten med de kära hemma håller vi med Facebook , mail och ibland sms. En del skriver i vår blogg, men bara ett par stycken gör det , det är efterlängtat. Önskade att fler skulle skriva och skicka en hälsning till oss.

 

Har i alla fall hört att någon vit jul inte infunnit sig än, håller tummarna för att det blir så.. är vackert och kul för alla barn.



Av valter raaske - 16 december 2011 10:09

49:de DAGEN ONSDAG  DEN 8 DEC 2011, 17grader   sol och blåst


På förmiddagen kom Ante och hade med ett tilltugg som ,Ilda tagit undan och ville att vi skulle smaka. Till begravning så bjuder man på bl.a detta, det är en tradition . Det är en stor rund kaka på i stort 1 meter i diameter som bakas , det är en tunt skikt likt en pannkaka sen är det fyllning, sen en pannkaka till på det och sen fyllning allt i tre lager. Denna var bakad och hämtad från Ildas mammas hemtrakter och är speciell för den trakten berättade Ante.


Senare på em. smakade vi den och den var speciell, men god.. går inte att beskriva skall upplevas.. det är sådana här uppvevelser vi får  tack vare att våra vänner delar med sig av sin kultur.


Ante och vi småpratade lite och han och Ilda hade sett oss , vi berättade att vi tagit bilder på begravningen och vet inte om det är ok enligt deras sed, men vi gav en "datasticka" till Ante efter att vi tittat på bilderna först. Ante sa att Ilda skulle bli glad att få se bilderna.. Vi skildes med en hälsning till Ilda.


Det var soligt men blåser lite ,så vi gick upp till Kyrkan och sökte lä… där hade vi en fin em. i solen, men hoppade solnedgången och gick hem.


Efter skymning tog vi bilen och åkte till Split, Ante hade tipsat oss att det var julpyntat. Ja det är bara förnamnet.. många stora kontorskomplex var helt klädda med ljusslingor och inne i stan var det massor och  julpyntat.


Vi gick in i gamla stan och "jösses" vad fint dom gjort allt var julpyntat. Vi strövade runt lite och satte oss på ett av torgen som finns i gamla staden och fikade. Vi satt ute och njöt av den fina atmosfären och kvällen. Dessutom var det klar himmel och fullmåne.


Vi gick ur gamla stan och in i "nya" Split där finns det massor av affärer och här har H&M sin exklusivare  butik Zara ,stor i 3 plan. Denna måste naturligt vis studeras i detalj….


Vi slutade av med att ta en pizza bit och köpte ett gott färskt bröd i ett bageri, sen bar det hemåt.


Nöjda av allt vi upplevt somnar vi gott.

 

 

 


Av valter raaske - 15 december 2011 10:53

48:de DAGEN ONSDAG  DEN 7 DEC 2011, 17grader   sol

I dag är solen åter, vi går i god tid till Lido sitter där och fikar och ser hur måndag människor och bilar med svart klädda personer kommer och samlas vid torget… till en början är det bara några stycken men framåt halv två är det ett hundratals.

 Vi går upp till kyrkan… håller oss i utkanten vill inte störa ceremonin bara iaktta och ta lite bilder.

Bakom kyrkan har ett antal karlar samlats och sjunger övar på några sånger… låter fint och högtidligt. Med en fanbärare som förste man kommer alla karlar på led upp mot kyrkan,   sen kommer prästen och kistan på en vagn och alla närmast sörjande, efter kommer massor med mänskor med blommor .


I kyrkan blir det en mässa på någon timme sen tar hela begravningssällskapet sig till kyrkogården som ligger någon km därifrån. Sällskapet går i procession. Vid kyrkogården blir det en ceremoni innan kistan sänkt ner i gravkammaren.


Vi står hela tiden på avstånd och iakttar och tar bilder . En vacker , högtidlig och sorglig farväl av en älskad människa.


Ja så gör dom här när dom tar farväl av en som dött.


Tagna av vad vi varit med om återgår vi till vårt.    

 

 

Av valter raaske - 14 december 2011 10:12

Lucia den 13 dec 2011


Sankta Lucia ljusklara fägring sprid i vår vinternatt ljus ……


Vi träffade Lucia och hennes tärna och stjärngosse och en tomte när vi var på ett köpcenter i går.


Vi vill dela med oss av den upplevelsen så vi tog några kort….


Här kommer luciatåget


Håll till Godo

                 

Av valter raaske - 14 december 2011 09:55

47:de DAGEN TISDAG  DEN 6 DEC 2011, 16grader   mulet  regn

Ännu en halvdan dag men bättre en de två senaste. Vi tar en långpromenad upp vid kyrkan och en bit mot Split och sen tillbaka och rundar udden som Stobrec ligger på.


Det kändes skönt att få sträcka på benen då vi suttit i stort sett still i två dag.


Vi belönar oss men en fika på stamstället LIDO.


När vi suttit där en halvtimme kommer Ante och har med sig ett sorgebudskap.. Ildas mamma dog på morgonen. Ilda har i stort varit hos henne varenda dag sen hon blev sjuk för en månad sen, de senaste tre dagarna hade hon blivit piggare och börjat äta, så dom började hoppas att mamman skulle krya på sig. Men så tog allt slut nu på morgonen.


Ante berättade att de redan börjat förbereda begravning , skulle ske om två dagar men det var upptaget så enda tid som stod till bud var i morgon onsdag den 7 dec… Hur skall Ni hinna allt? Undrade vi, men Ante svarade att det måste gå alla är här vana att  begravningen kommet tätt på ett dödsfall… men detta var ändå inte vanligt.


Vi pratade om Ilda och Mamman och hennes barn en god stund.. Ante tyckte det var avkopplande att sitta  ner hos en stund fast han hade mycket att göra… Han tyckte om vi hade lust kunde komma och se på begravningen …


Vi skildes med kram och hälsning till Ilda.


Ja vi satt en god stund och var tagna , hon var ju piggare de sista dagarna.. men så kom vi fram till att det är inte ovanligt att en gammal mänska strax innan döden piggar på sig ordentlig, kanske vill man lämna jordelivet med ett fint minne till dom anhöriga… allt nog vi försökte koncentrera oss på vårt , det var inte så mycket men vi skulle handla och fixa lite kvällsmat… för pensionärer kan det vara en stor arbetsuppgift. Vi kunde inte släppa tanken på Ilda och Ante hur skall dom hinna??


Det börjar skymma och ännu en natt kommer över Stobrec..



Av valter raaske - 13 december 2011 09:49

46:de DAGEN MÅNDAG  DEN 5 DEC 2011, 15grader   mulet  regn


Så nu är det här, det dåliga vädret, blåser från söder så det blir förhoppningsvis inte kallare. I dag lite handling och fika, sen mest hemma i vagnen med lite pyssel.


Veronica har läst ut Gatans lag av Micael Connelly.  En jätte bra bok som är läsvärd …. rekommenderas varmt.


Det märks att man lever på en liten yta sådana här dagar, då vi i stort bara har husvagnen att vara i. Men som tur är det inte ihållande regn så lite kan man vara ute.

På campingen har det samlats lite nya ekipage vi är just nu 7 stycken. En fransman, två tyskar , en engelskt par två italienare och så vi.


 När vi ser på väderleksrapporten så blir det regn i morgon också… det är bara att gilla läget.


Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7 8
9
10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards