Direktlänk till inlägg 27 november 2011

30:de DAGEN LÖRDAG DEN 19 NOV 2011

Av valter raaske - 27 november 2011 11:15

30:de DAGEN LÖRDAG  DEN 19 NOV 2011

   

I dag är det utflykt i bergen, vi skall besöka två sjöar och sen köra högt upp i bergen, det är Ante och Ilda som är våra reskamrater och vi kör med deras bil.


KL 8 står vi i receptionen, Ante och Ilda är redan där , det är ILda som kör , vi kör söderut mot Makarska, via bergsvägen mot Gata.


Vi får stanna flera gånger för dom bygger på vägen, vi tror att det är rör för avlopp som dom lägger i vägkanten. Avloppet skall ner till reningsverket vid kusten, för att sen det renade vattnet skall  hamna i havet.


Vi kör genom berg och dalar mot platsen där två  konstiga sjöar har bildas . Man vet inte hur dom kommit till , men dom är som två stora hål rätt ner i bergen.


När vi kommer fram ställer vi bilen och promenerar fram till kanten av sjön. Hör och häpna , den är torrlagd, det har inte hänt i mannaminne. Det har man firat med att ha en fotbollsmatch på sjöbotten. Det är ändå en fantastiskt upplevelse och fantasin skenar , hur kan ett stor hål bildas. Har jordskorpan bara sjunkit ner eller är det något stor föremål som ramlat ner från skyn?. Ja det har varit flera forskarlag här för att hitta lösningen, men än så länge är det en gåta.


Vi byter nu förare Ante skall köra på alpvagarna,vi kör någon km till och kommer till den andra sjön, den är mindre men i princip på samma sätt, här finns det vatten. Ja nu går Ilda till bilen och vad plockar hon fram…? Fika.. hel underbart, vi var alla kaffesugna, så det satt som en smäck. Tack.


Nu kör vi vidare  ner i dalen sen väster ut över bergen, nu är vi på en alpväg helt otroligt, man kan aldrig se sig mätt , men också svårt att förmedla till andra. Vi kör mil efter mil, i riktning mot Markaska. Vi kommer till en nyanlagd tunnel strax innan Markaska. Förra året störtade en "jättesten" och spärrade vägen. Vägbyggarna vågade inte röra sten den var stor som ett hus. Risken var att den skulle störta ner i bebyggelsen som ligger nedanför. Efter mycket funderande bestämde man sig för att bygga en tunnel. Vägen har varit avstängd i stort ett år, så för oss var det första gången vi körde i tunneln.


Nu kör vi in i nationalparken ovanför Makarska  som skall besökas. Nu bär det uppför igen, nu är det alp väg men av den smala sorten , där det inte går att mötas på något annat ställe än i kurvan. Vi har varit här Veronica och jag , men bangade ur och vände efter 1 mil för att vägen var för smal och brant, vi skall åka ytterliggare drygt 1,5  mil. Ja , det går inte att beskriva, detta måste Ni själva uppleva. Ett tips , om Ni kommer hit så missa inte detta .


 Vi kör till toppen, men innan 10 km innan rastar vi. Hör och häpna, jag föreslog att vi skulle köpa nygrillad kyckling som dom sålde efter vägen, men Ante sa att det kan vi göra vid nästa stånd. Jag sa inget men tänkte det var en miss att inte vi köpte , det skulle sitta nu.


Men vad tänker Ante och Ilda på? Jo här dukar dom upp en jättefin picknick med allt man kan önska, Vhou… vilken stund på jorden, Ni är toppenvänner.


Här njuter vi av god mat och en fantastisk utsikt över bergen, Makarska och havet.


Vi fick lite halvbråttom att avsluta måltiden , Ante ville komma till toppen innan vi skulle möta två småbussar som körde iväg när vi kom.


Sagt och gjort , men vi hann inte, utan fick stanna i en kurva och invänta dem. Så bär det av uppför, ja med en skräckblandad förtjusning, för nu är inte vägen bara smal och krokig, nu fattas det lite vägbana här och där.


Väl uppe så väntar en fantastiskt utsikt, åt öster ser vi in Bosnien. Vi tar en promenad på en liten stig i bergssluttningen mot en kyrka som ligger på toppen. I kyran sitter en stor bild av s:t Göran och Draken, ett mysigt kapell/kyrka. Här tar vi rast och njuter av en fantastisk natur.


Ja det kan inte upprepas, om Ni har möjlighet besök denna Nationalpark. Nu är vi uppe på nästan 1800 meter över havet och vi har kört 15 mil sen vi startade.


Nu vänder vi åter, kör ner mot kusten, vi njuter under  de över två mil av denna fantastiska natur och vi ser en del restaurerade byggnader och rester efter gamla bosättningar och "åkermark" ett minismåland, det är mest sten och berg.


Väl nere i Makaskar beslutar vi oss för att köra till Omis och besöka Ilda och Antes favoritstrand där vi skall fika.


När i är  framme möter oss en underbar strand och ett fikaställe. Här sitter vi och fikar och ser solen sänka sig ner i havet. Nu har det mörknat och väl hemma så är vi fulla av nya intryck och upplevelser. Ante säger när vi skils , detta kan ingen vanlig turist uppleva.. och vad kan vi säga.. helt underbar dag.. stor tack för en heldag.


För dig som vill veta mer kolla länken. Två sjöar. http://translate.google.se/translate?hl=sv&langpair=en%7Csv&u=http://www.dalmacija.net/imotski.htm

  Nationalparken. http://www.makarska.nu/biokovo.html



Vi har också tagit  bilder från turen, dom kommer.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av valter raaske - 28 mars 2017 21:26

I dag är det Fredag vi åker till Porec  och glider runt  härligt Bettan njuter av att känna sig i bra form. När man varit hängig som Bettan varit så uppskattar man att vara frisk, tyvärr är det en känsla som går över, men man skall tänka på att njuta...

Av valter raaske - 28 mars 2017 21:20

Äntligen Bettan är i farten igen. Vi njut av det fina vädret. Det som skiljer sig mot det vanliga vädret är att det varit mindre regn och mindre blåst och storm. Baksidan är att det är kallare än normalt.. Men som jag säger det är pensionärsväder  , ...

Av valter raaske - 28 mars 2017 21:14

Bettan hängig fortfarande , men det börjar bli bättre. Så man kan se ljuset i tunneln. höjspunkten är på kvällen Homland, kan verkligen rekommendera  den. här en länk till den http://www.svt.se/homeland/ ...

Av valter raaske - 28 mars 2017 21:09

   Bettan hängig fortfarande , men vädret hjälpe till att hålla ut, det är varmt och solsken. Fortfarande massor av folk på Champingen , så det är full fart här. Tycker synd om Bettan som inte är i form... Men hon är duktig och gillar läget. ...

Av valter raaske - 28 mars 2017 20:57

            Bettan hängig I dag också men vi åker ändå till till Porec och shoppar samt åt en pizza, trevligt men jobbigt för Bettan. i går började vi titta påHomeland 3. Ruskigt spännande.  Jag har fått frågan om mer julbilder , skall fixa d...

Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards