Alla inlägg under december 2010

Av valter raaske - 7 december 2010 17:16

Lördag den 4 dec

I dag är det tvättdag, som vi väntat på torkväder.


Hela dagen är vi på stranden det är sol  och härligt varmt. Det har blåst vindar från Afrika så det är 18 grader i skuggan.  


På kvällen såg vi två filmer " maid in Manhattan, kärleken checkar in" En gråtmild film med Jennifer Lopez och Ralph Fiennes. Filmen fick ett lyckligt slut inte ett öga torrt, ett tack till Kerstin för lånet ****.


Den andra filmen hette " Dark Water" en spännande film men tyvärr med ett överdrivna  ockulta inslag. I vår smak drar det ner betyget betydlig till **. Tack Alex för denna en stunds spänning.

Av valter raaske - 5 december 2010 16:28

Stort tack för att ni följer oss på vår resa, det är jättekul för oss. I november  hade vi snitt 7 besök om dagen. En dag toppades med 20 besök.

  

Av valter raaske - 5 december 2010 16:26

          

Av valter raaske - 5 december 2010 16:11

Fredag 3 dec

Sol och varmt, tar en promenad till Strobec för att handla, går på strandvägen då vi möter svenskarna som var på väg till oss.


Dom frågar om vi är lediga i dag, vi svarar ja, dom blir ivriga  och berättar att dom vill visa oss bergen och att vi kan vandrar lite. Veronica blir förtjust hon har inte vandrat på länge   ( det är en av de få gånger hon nappat på inbjudan till vandring i bergen) Dom hämtar sin bil och vi kör 3 mil upp i bergen.


Vägen möter sig själv snacka om hårnålskurvor. När vi når den översta byn där vandringsleden börjar så har en grävmaskin grävt upp vandringsleden ungefär 300 m Efter lite prat med byborna så hittar vi en omväg och vandringen kan börja. Vi går efter leden som skall nå toppen där det finns ett kapell och utsikten är bedårande. Efter leden finns 14 kors, vilket har symboliskt värde skall påminna  om Jesus vandring upp till Golgata. Under en säsong vandrar tiotusentals kristna upp på denna led. Till högtider bl.a.  Påsk leds vandringarna av präster och det kan vara ett par tusen som vandrar upp till kapellet.


Byn är gammal och har anor från 400 talet och i dag är i stort sett alla hus bebodda och de hus som förfallet håller på att rustas. Vi ser bl.a en gammal gumma som går och soppar vid kyrkan, hon är helt klädd i svart, det är alla gummor här nere. Från berget är det en underbar utsikt vi ser hela Split och vid klart väder ser man Italien. Vi ser även vår lilla förstad Strobec. Vi börjar att gå ned igen för att åka till ett annat berg som ligger på baksidan av vårt som vi är på.


Väl nere vid bilen börjar nedfarten på hårnålsvägen, det är hon som kör och det går undan kan jag lova, hon är en duktig bilförare som är van vid dessa vägar.

Nere från berget följer vi kustvägen i en mil för att åter köra upp i bergen, denna gång är vägen smal men inte lika full med kurvor. Det enda som händer är att det går ännu fortare.


Vi åker mellan två bergsmassiv i en dal innan vi börjar att köra upp på nästa bergstopp. Förr var hela dalen uppodlad, men i dag ligger det mesta i träda. Byarna är i stort övergivna en av byarna finns det ingen bofast alls. Ungdomar bruka åka och grilla lite på sin fritid. Utlänningar har visat intresse för dessa gamla byar och de stenhus som finns där. Så vem vet det kanske går en ny vår tillmötes.


Från detta berg ser vi vårt kapell från andra sidan och två floder samt samhället Omis. Omis är en intressant plats den ligger i en lagun mellan två berg och havet. I övrigt är utsikten även här fantastisk det är som en kartbild med havet och alla öar som finns utanför kusten, bl.a Brac känd från turistbroschyrer. Lite skvaller så har Carl Bild ett hus på Brac så det finns fler svenskar än vi som gillar Kroatien.


Åter i Strobrec har det mörknat klockan är nästan 17. Vi fikar och snackar om dagen upplevelse.   Dagen har varit fantastisk och det är svårt att smälta allt. Vi 19 tiden är vi hemma och trots dagens ansträngningar så blir det sent innan vi kommer i säng.  

Av valter raaske - 5 december 2010 15:51

        

   Nu tar vi bussen hem och  

Av valter raaske - 4 december 2010 19:49

      

Av valter raaske - 3 december 2010 12:53

          

Av valter raaske - 3 december 2010 12:45

Torsdag 2 dec 20101202  sol och varmt


Vi lunch tiden tar vi en buss till gamla stan i Split. En underbar gammal stad, vi har varit där förut, men det är kärt att återse. Ett 50 tal marknadsstånd omger staden utanför stadsmuren. Innanför stadsmuren är det gränder omväxlande med stora öppna platser med kyrka och palats. I gränderna är det full med affärer och serveringar. På andra våningen och uppåt bor det folk. Vi strövar omkring hela em. och njöt på uteserveringar, det var en bra dag som omväxling till allt regnande.


På bussen hem har vi kassar med foppatofflor, skärp bröd, frukt, ost och nötter. det kan bli så när man passerar så många stånd.


På bussen  till stan satte Veronica sig och jag skulle sätta mig när bussen startar med ett ryck , jag faller och ger Veronica en hård knocka i pannan. Hon fick en bula ont i huvudet och ont i en tand, efter ett par timmar hittar vi ett apotek och köper piller, efter ett tag gav värken med sig. Det var lite sordin på besöket men Veronica hon klagar inte utan biter ihop.

På det hela en underbar dag med sol efter alla moln och regnade.


I kortspelstuneringen står det 8-6 till Alf.

Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28 29 30 31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards