Alla inlägg under december 2010

Av valter raaske - 18 december 2010 17:09

Trogir

En länk för den som vill se mer

http://sv.wikipedia.org/wiki/Trogir.

  


Trogir


En av de större städerna norr om Split är den charmiga staden Trogir. Egentligen är Trogir tre mindre städer i en. Staden ligger på en ö och delas av endast en smal kanal som skiljer denna anrika stad från fastlandets bebyggelse och en lite bredare kanal till badön Ciovo. Fastlandet nås från ön via en stenbro medan förbindelsen med badön Ciovo upprätthålls med en svängbro.


Den 4000 år gamla staden och ön benämns ibland som en av de mest konstnärliga destinationerna i världen. Då staden byggdes upp långt innan cementen uppfanns, är alla byggnader och gator i den gamla delen av staden skapade av hantverkare och skulptörer.



Klimat

Vindarna är bra för segling , omväxlande med en havsbris under dagen följt av en landbris mot eftermiddagen och kvällen.  


Temperaturen är ca 20 grader i maj för att nå 30 grader i augusti och ner mot 25 grader i september. I oktober till april är det ett milt klimat och bara någon enstaka gång blir det temp runt 0 grader. För det mesta kan man sitta i solen en stund och njuta. Det är årstiden för promenader

        



Av valter raaske - 17 december 2010 18:25

Onsdag den 15 dec sol + 5 grader lite svag blåst

På fm. åker vi tillsammans med svenskarna till Trogir. Trots att det är trångt och ont om P platser så lotsar  Ilda oss till en, dessutom utan avgift vilket är sällsynt på turistorter.


 Trogir är en mycket vacker plats med gamla anor och med många härskarfolk under århundraden. Det finns ett tjugotal kyrkor men vi besöker endast den största som veklingen är stor och världskänd. Det är kyrkporten som skänkt stor berömmelse över kyrkan.


Vi promenerar efter strandkajen och in i smala gränder med gatsten. Gatstenen är välpolerade efter miljoner fötter har slipat dem under århundradena. Man känner historiens vingslag.


Vi söker oss till starandpromenaden och hittar ett fik, sätter oss i solen och har en skön fikastund. Det rytas om att det kommer mycket känt folk hit om sommaren, bl.a kommer Bill Gates och Zlatan kommer varje år med sina båtar. Om Zlatan har en stor båt så kan man tänka vad Bill Gates har.


 I Kroatien finns massor av marinor med stora båtar och större och med jättebåtar. Det är ögongodis som man kan njuta när man vill.


Vi åker vidare till ett stort affärscenter som vi inte hittat till tidigare, det är stort, vi äter lunch här.


Sen bär det av till Soline en stad  från antiken som då hade kyrka, massor av hus , badhus och amfiteater. Man hade avlopp och vatten på den tiden det är häpnadsväckande vad folk kunde för 1500 år sedan. Helt otroligt och intressant, vilken upplevelse.


 Sen bär det av upp i bergen, nu på ett berg norr om Split, vilken utsikt, vi ser både kusten med dess öar och över Splits norra förstäder och flygplatsen. Åt andra hållet ser vi in över landet och ser motorvägen som går från Zagreb till Split.


På toppen av berget har man en lång gång upp kantat av kors med inskription. Det är minnes märken över pojkar som stupade under kriget, det flesta födda på 60 talet och bara i 20 årsåldern när de stupade. Det känns fastän man inte känner dem så är det mycket sorg som drabbat många familjer som finns längs denna gång som toppas av ett större minnesmärke på toppen.


Det känns stort att det allmänna kan hedra dessa pojkar.


Sen uppdagas det att vi varit på fel köpcenter när vi trodde att vi var på det största. Det heter number one, vi åker dit, det är stort väldigt stort. Jag tror inte att vi har något liknade i Sverige, men tyvärr så lyser kunderna med sin frånvaro, det är stor arbetslöshet här och folk har inte råd även om man har arbete så tjänar man inte så mycket.


Däremot är det fullt på fiken det finns flera stycken. Ante säger att det är för där får man röka där  och så har men råd att handla så mycket , men fika  ger en stunds avkoppling   och titta på folk.

Väl hemma så skils vi med stor tacksamhet till svenskarna , det var guld att vi träffade dem så mycket upplevelser som dom gett oss hade vi inte kunnat fixa på egen hand. Ett stort tack till dem.


På kvällen blev det lite the och kortspel, Veronica leder med 7 -2 på väg mot utklassning. Veronica ler som solen i Karlstad.


Sen somnade vi ovaggade.

          


Av valter raaske - 16 december 2010 16:57

Tisdag den 14 dec

Det blåste BURA i natt, halv storm.


Tog en lång promenad, helt underbart i solen, det blåser men vi söker lä.

  


 Tar en fika på stamstället LIDO, sitter ute i solen, helt underbart trots att det bara är 6 grader i skuggan är det skönt i solen.


 Vi börjar med  varsin ny bok och ser programmet bästa av 5 på TV. Under veckan har vi följt alpina tävlingar, men det går inte bra vare sig för Sverige eller Kroatien. Däremot för Norge, Svindal leder sammanlagt.


I kortturneringen är vi inne på tredje omgången, Veronica leder med 4-2. Nu är hon taggad och siktar på att ta hem tredje omgång.


På kvällen knackar det på dörren det är svensken, Ante som hälsar på, han föreslår att vi skall åka till Trogir i morgon, då det skall bli fint väder enligt prognosen. Vi bestämmer att vi skall åka. Trogir ligger 3 mil norr om Split.


      


Av valter raaske - 15 december 2010 17:48

    

Av valter raaske - 15 december 2010 17:46

Måndag den 13 dec

I natt var det storm BURA vagnen skakade lite , inte alls så mycket som när det var orkan. Buran är nordlig vind och tempen sjönk till 2 grader… Burr det är kallt för oss.


I dag är det 8 grader och sol vi tar en promenad in i byn Stobrec. Det är  en konstig by när det gäller affärer. Efter strandpromenaden finns det en massa uteserveringar och två mataffärer, känns som det är för turister. I byn så ligger affärer utspridda, på en gata posten, på en annan mataffär och en tredje guldsmed osv. saknar helt centrum, För en vecka sen skulle vi köpa frimärken ingen affär eller kiosk hade det, när vi frågade var man kan köpa så hänvisas vi till posten. Vi frågar vad ligger den, ja då får Ni åka in till Split, sagt och gjort vi gjorde det. I dag hittar vi en post här i byn… vad vet byborna om sin egen post eller bryr dom sig inte … Kan vara trötta på turister och så kommer vi i lågsäsong och stör friden,

Andra omgången i kortturneringen avgjord. Alf vann bägge turneringarna… nu är Veronica supertaggad när tredje omgång börjar.


På TV går en annan serie som vi känner igen halv åtta hos mig. Här heter den efter 5 och dom är fem stycken som besöker varandra måndag till fredag. Vi kollar på det. Det skiljer sig lite åt bl.a går dom inte husesyn hos varandra och sen äter dom jättemycket. Bara förrätten skulle vi räkna  som huvudrätt. Trots att man äter mycket så är dom flesta här jättesmala.


Tack alla Ni  som kollar på våran blogg, det inspirerar oss att skriva hur vi har det.


Snart är det jul 11 dagar till julafton , vi har redan planerat vår julmat… så ingen julstress här. Hoppas att den tidiga vintern i Sverige håller över julen då blir det julstämning och kul för alla barn som har jullov.


Glöm inte Frågetävlingen, var skall ögat sitta…


Av valter raaske - 14 december 2010 17:23

Söndag 12 dec


Sol regn 8 grader


Hyggligt väder  på  fm. men på em. blåser det upp och börjar regna. Vi är inne hela dagen ser på filmserien LOST.


 Än så länge får den inget betyg men vi tycker att den är lite händelsefattig och tjatig. Den handlar om att ett stort passagerarplan störtar på en sandstrand med djungel och berg . Det verka som hela trakten är obebodd. Vi återkommer när vi sett fler avsnitt.


PÅ Kroatisk TV ser vi en världsnyhet. Sverige utsatt för TERROR. Sverige har hädat Mohamed och skall straffas. Vi ser avstängda gator, brinnande bil och en självmordsbombare som ligger på gatan.


Flera uttalanden bl.a av Statsminister Reinfeldt. Men tyvärr kan vi inte höra vad dom säger för här är alla utlänningar röster borta och man hör en speakerröst.


Kroatiens f.d statsminister gripen i österrike och förd till Österrikes fängelse. På TV ser vi att han förs av polis till fängelset och att hans hem töms av myndighetspersoner.


På Tv ser vi ett frågeprogram, för er som såg på svensk tv så har vi haft samma upplägg en person tävlar mot 100 personer i publiken.


Vi kämpar för att första frågorna det går i många fall då det handlar om musik, film, historia, geografi osv. Men det är inte lätt, språket här är inte och leka med och vi är ovana med deras stavning, väldigt mycket konsonanter.

Här lite smakprov.

Restauracija-  restaurang

Turisticka- turist

Putnicki- ekonomiklass på tåg

Pismo- frimärke

Som ni ser finns det lättare och andra helt åt …..


I morgon är det lucia.

   

          

Av valter raaske - 13 december 2010 12:52

Lördag 11 dec Sol, moln blåst och regn 8 grader


Åkte till Konzum och handlade .Dom har julpyntat mer än dom flesta. Det finns julpynt i affärerna men det är mycket sparsamt och på gatorna så har dom kanske en stjärna på var tredje lycktstolpe.


Vi går först runt i specialaffärerna och kollar, det blir köp av lite kläder och Revaxör. Alf har ett öra som har krånglat i en vecka, är helt döv på det, så nu skall syster Veronica behandla honom.


Mataffären är jättestor , jämför med Coop i Brandkärr. På kvällen såg vi filmen National Tresure med Nicolas Cage. Den handlar om en skatt jakt med mycket spänning, men på slutet blev det för mycket, överdrivet och overkligt. Den bjöd på en stunds spänning och avkoppling får betyget ***


19-16    till Alf  är ställningen i kortturneringen.


Här nere händer det spännande saker f.d.  " Stadsminister" Sanader/ här har dom president och ordförande, ordförande är lika med stadsminister/ är efterlyst . Han flyr och polisen och FBI lyser honom över hela världen. Han misstänks för korruption under sin ämbetsperiod. Detta förstärktes sedan en god vän till honom Kroatiens tullchef greps och dömdes.


 Sanader har immunitet och kan inte straffas, men i fredags tog motsvarande riksdagen ett enhälligt beslut att upphäva immuniteten och han kan straffas lika som alla andra medborgare.


Då flydde han. En skandal för landet och dess politiska ledning. Men man tror inte att det skall påverka landets ansökan om medlemskap i EU. Vi följer dramat.

      


Av valter raaske - 12 december 2010 21:52

I mörka natten såg vi en stor stjärna på himlen den lyste klar och natten blev ljus och fram steg två varelse fram det var LUCIA med sin stjärngosse. Om ni inte tror oss så har vi bild bevis, se nedan


   

  



  

Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28 29 30 31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards