Alla inlägg under december 2010

Av valter raaske - 28 december 2010 10:37

Söndag den 26 dec

Hyggligt väder, vi planerar en promenad. Då knackar det på dörren, det är vår nya granne "Tysken". Dom bjuder in oss på kaffe och fotovisning.


Vi visar varandra kort på platser vi varit på båda, kul och se foto ur andra vinklar på samma motiv. Dom har rest mycket i Kroatien och visar oss en mäng natursköna bilder på platser om vi inte besökt, men helt klart man blir sugen att åka och upptäcka. Vi fick flera tips.


 Deras husvagn är speciell. Klädd med aluminium både ut och inuti man får en känsla av att sitta i ett rymdskepp med inbyggt kök, IT, platt-tv, hur välordnat som helst.


Dom berättar ,att dom för 5 år sedan besökte Europas största husvagnsmässa. Det fanns etthundratal olika vagnar av olika fabrikat och modeller. Så pang fick dom se husvagnen, denna eller ingen, Sagt och gjort med bra mässerbjudande så blev det affär. Vagnen skulle hämtas när mässan var över.


 De åker hem, konstaterar att var skall dom ställa den, vad skall dom dra den med, vad har vi gjort?

Nåväl det började med att de hade en vän som förfogade över en jättestor USA Van så efter några dagar då mässan var slut åkte de och hämtade vagnen. Skaffade ett tillfälligt garage och började sen bygga ut vid huset  så att garaget blev ett stort dubbelgarage och sen köpte dom en ny större bil.


Inte nog med det ,dom drog vatten, avlopp, el, svagström, it och satte in en massa kontakter av olika slag i vagnen. Monterade in en fast tank för avlopp och varmvatten, installerade varmvattenberedare. Ja nu var ju vagnen lite ful inne efter allt detta jobb , då klär dom vagnen inuti med glas och aluminium. Ursnyggt och proffsigt gjort. Där ser man vad en impulshandling kan leda till.


 Under de 5 år dom haft vagnen har dom rest mycket, bl.a.  till Italien, Sicilien, Marocko och flera gånger till Kroatien. Nu funderar dom på att åka till Norden och vända vi Lofoten.


 Efter 4 timmar återvänder vi till vår vagn med massa nytt vetande och inspiration. Vi sätter på vår tjock TV och ser på Kroatisk TV.


Tyskarna satellit program når hit dom har flera 100 att välja på vi kan inte se någon svensk TV och det är för dyrt att kolla via webben. Vi betalar för varje MB en rörlig kostnad. Ja om man säger att Tyskar är pedantiska så är dom ett ex. på detta. PÅ kväller har dom dessutom ett blått sken under vagnen typ som ungdomar brukar ha under sina bilar. Är dom unga Tyskarna, nej i 60 års åldern.


I kortspelet står det 11-11 olidligt spännande.


I morgon väntar nya äventyr eller blir det en lugn dag i vagnen , man vet aldrig vad livet bjuder.


Av valter raaske - 26 december 2010 18:15

Lördag den 25 dec juldagen Fint väder på fm., blåser upp och blir duggregn på em. Vi hade tänkt en långpromenad med av den blev det inte. Vi läser och spelar kort 11-10 till Veronica. Veronica har läst ut sin bok SCHAMANEN av Giles Blunt han har också skrivit Fruset offer och En stilla storm. Boken handlar om knarkhandel och vem som skall ha makten. En otäck kamp om makten där alla medel kommer att brukas. Spännande men otäck. Betyg *** Sen åt vi julmatsrester dvs. vi åt köttbullar.

        

Av valter raaske - 25 december 2010 13:05


     

   

    

Av valter raaske - 25 december 2010 13:04

Fredag 24 dec Julafton Efter frukost knackar det på dörren det är svenskarna , dom har med ett jättefat med kakor inslaget vackert i cellofan. Ilda hade bakat hela natten sa Ante. Vi blev helt tagna och julkramas. Dom stannar en sund och pratar men dom hade mycket som skulle ske under dagen så vi skils med att julkramas och önska varandra en God Jul. Vi börjar med köttbulle tillverkningen , vi har ju ett kilo köttfärs, mitt i köttbullestekningen kommer vår nya granne det är en tysk som skall fira jul och nyår här. Han äldsta sons första hustru var Kroatiska och hans andra är Slovenska så dom har anknytning hit. Han stannar och pratar en halv timme så vi får veta massor om julvanor och han berättar bl.a att i tyskland kallas köttbullar som är samma storlek som våra för frikadeller och de som är större för fleischklösschen. Efter att köttbulle fabriken stängt för julledighet tar vi en promenad till vårt stamställe LIDO och julfikar och sitter ute och njuter i 15grader i skuggan. På vägen dit säger vi att vi är privilegierade som kan gå på stranden i 15 grader plus när det är 15 grader minus och massor av snö hemma. Går hem och ringer till nära och kära. Dukar vårt lilla julbord med sill, köttbullar, prinskorv, ägghalvor med räkor. Vi börjar med en glögg sen julbordet. Tänker på barnbarnens mormor som samlar barn och barnbarn samt att vår son till julfirande äter ett fantastiskt julbord och massor av gemenskap, vi deltar också i tanken. Vår jul fortskrider och vi fick besök av tomten och jag såg Veronica pussa tomten, så hon verkar trivas så Veronica och jag glider in i julstämningen. Här firar dom inte julafton. I morgon börjar det med att de gamla går till kyrkan på fm. och på em. går de yngre. Sen träffas man och äter och umgås hela släkter och firar jul tillsamman. På julafton ärter man något som kallas BAKALAR det är torkad torsk potatis eller makaroner som kokas i en gryta. Här i Split samlas man flera tusen personer på fisktorget och äter tillsammans. Nu när julafton glider in i natten önskar vi Er alla en god fortsättning på julen.

Av valter raaske - 25 december 2010 13:00

  



           

Av valter raaske - 24 december 2010 16:24

  

Av valter raaske - 24 december 2010 16:15

Torsdag den 23 dec

Det blåser kraftigt nästan storm, sydlig vind. Vi beslutar att flytta vagnen från stranden där vi står helt oskyddade för den hårda vinden.


Vi flyttar till en plats där vi är lite skyddade från den sydliga vinden.


Vi åker till två köpcentra och handlar lite samt fyller på refillen för Internet. Får reda på ett knep av killarna i affären hur man kan sänka sina internetkostnader, vi bugar och tackar.


 Äter lunch strövar runt i affärerna dom har redan börjat att rea nedsatt 20-70 %. Alf provar en helfräck  rock , men tyvärr den är för liten trots att det står 3x L.


Vi handlar lite mat bl.a så köper vi köttfärs. Det är en historia i sig, man köar hos slaktaren som jobbar hårt bakom disken. Här köper folk inte ett par hekto kött utan flera kilo och vissa 10-20kg, så väntan blir lång. Bakom disken ligger hela grisar som han på kunders begäran hugger ut bl.a fläskkotletter  5-20 St. per kund, skinka finns inte så man måste köpa halva ändan med skinka ben och grisfot, flera kunder gör det, men vi förstår att det blir för mycket samt att vi inte kan ta rätt på det. Så där rök skinkmackan på julafton. Nåväl så bli det vår tur vi talat med slaktaren som förstår direkt vad vi vill ha, skär till att antal köttbitar och försvinner , kommer med ett leende tillbaka med 1 kg köttfärs. Vi klarar inte av att få honom att först att vi skulle ha tre hekto, så lite har han tydligen inte hört att en kund vill ha, vi går och är lyckliga för att vi inte fick 3 kg. Så nu blir det köttbullar till jul


 När vi kommer hem är det mörk och den sydliga vinden har övergått till storm. Alf har läst färdigt sin bok DÖDERGÖK av Katarina Wennstam. En mycket belysande bok om hur kvinnoförtryckare tar sig friheter som slutar med ond bråd död. Mycket läsvärd. ****


Spelar lite kort 10-8 till Veronica, vinden tilltar nu är det storm hård sydlig vind hela vagnen ruskar. Håller på så hela natten så man har svårt att sova det blåser hårt hela tiden och varje kvart kommer det en ännu hårdare vindil så man tror att nu pallar inte vagnen trycket. Skitjobbigt, den värsta stormen  hittills, men tempen stiger upp mot 15 grader. Inget ont utan som inte har något gott med sig.



Av valter raaske - 24 december 2010 16:14

Onsdag 22 dec

Dåligt väder, läser spelar kort, det regnar till och från. Det börjar blåsa. Går en promenad och handlar lite, ser några avsnitt på Lost. 10-7 till Veronica

Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28 29 30 31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards