Alla inlägg under november 2010

Av valter raaske - 23 november 2010 11:34

21 nov söndag växlande molnighet +18 grader


I natt har det åskat och haglat i ett par timmar. Hagel stora som stenkulor så vi trodde att bilen fått bucklor, men så var det inte. Vilodag, läser böcker. Vi läste båda ut våra böcker. Veronica  Dödergök av Katarina Wennstam, på 540 sidor. Spännande med ett konstigt slut. Man skulle villa veta mer vad som hände.***

Alfs bok Poeten av Michael Connelly,  på 470 sidor spännande , men mycket lufttext, storyn helt fantastiks men helt osannolik samt att huvudpersonen " råkar" hela tiden vara på rätt ställe. Men helt värd att läsa ****


Av valter raaske - 23 november 2010 11:32

20 nov 2010 lördag


Tar en promenad söder om campingen, där har vi inte gått tidigare, passerar  3-4 mindre campingplatser och vid väg ände kommer vi till en by med ett 100 tal hus blandat med ortsbefolkning och apartment.

Ner mot havet ligger ett annat område med ett 50 tal hus typ radhus, en by för turister, där varje hus ägs av en turist. Det var ett par tyskar där annars stod det helt öde.


Tog en promenad genom byn ner till stranden, satt en stund och tittade på en man som rensar fisk och tre dykare som simmar runt. Gick hem tog det lugnt , vädret +20 graden växlande molnighet.


Träffade "professorn" två gånger en i byn  där han bor en utanför våran vagn. Han pratade lite allmänt om sin familj, har två vuxna pojkar och hans fru som är kvar i Mariebor   / i Slovenien/ där han bor. Där hyr dom ut sin stora villa till skidåkare. Många tävlingar i utförsåkning arrangeras där . De flesta för damer , han känner väl till Pernilla och Anja. Huset i Biograd hyr han också ut det är över 300 m2 stort. Han har visat var huset ligger men vi har inte varit där.


Efter lite pratiskt fix läser Alf och Veronica tittar på TV. Ser en film, som tur är, är textad , inte dubbad.


Kvällen kröns med poker med femkort. Totalresultat 9-7 till Alf. Veronica kämpar för en vecka sen stod det 6-6. följ resultat tabellen med spänning

Av valter raaske - 23 november 2010 11:26

Jobbar lite med administration, mejlar och bloggar, är helt förtjusta över att inte behöver uppsöka internetkaffe varje gång. Men tyvärr vi måste gå upp till receptionen för att vi har ingen signal ner i husvagnen. Ligger för lågt vid havskanten.


Sitter och läser utanför vagnen, gågatan går förbi oss, en del folk stannar när vi hälsar på dem.


I dag stannar "Luxemburgaren" han bor i Luxemburg men har sommarställe här , han ger oss en gedigen värdergenomgång hur det är med vädret beroende på varifrån det blåser. Det var mycket upplysande. Han känner till Skandinavien och kan städer som Göteborg Malmö och frågar vi kallar nordborna för. Eskimåer föreslår han men vi säger att det är Samer men han tycker inte det stämmer då säger vi lappar, ja svarar han med ett stort leende. Han berättar att han engagerat sig i minoritesfolk och hundar i stadsmiljö.

 Vi fick aldrig klart för oss men av samtalet drog vi slutsatsen att han arbetat i EU. Han berättar om vad som finns sydligt om Biograd och tycker  att Dubrovnik är mycket överreklamerad stad dessutom är det kallare där trots att det ligger så lång söder ut


Ringde Alex ett par gånger men han svarade inte. Efter en halvtimme ringde han. Han frågade om jag kunde gissa var han var. Efter att det skramlade kunde man misstänka att det var systemet. Jag gör ett premiärinköp på systemet för kvällens fest sade han med triumferande röst att äntligen fått ytterligare en medborglig rättighet.


Vi grattade honom och som vanligt vad gamla gör med ungdomar förmanade honom att ta det lugnt på födelsedagen.


På kvällen blev det film  Kurt Ohlsson , mitt liv som jag


Av valter raaske - 23 november 2010 11:24

Pysslar med ett grattiskort till Alex han fyller 20 år den 19 nov.


 Internerar lite surfar runt , nu funkar abonnemanget på tele 2 bra , vi ligger på en rimlig kostnad.


Tar en promenad till Biograd. En härlig strandpromenad precis som man kan se på film. Stranden är helt tom från badare men rätt många som promenera precis som vi. Har lärt oss känna igen ett antal personer som vi möter.


 Går på gator i Biograd som tidigare inte gått på, hittar affärer som säljer kläder, känns som att det är helt för turisten. Det flesta uteställen är stängda , de finns överallt så det finns flera tusen sittplatser. Staden kan jämföras med Trosa men skulle Trosa ha så här många uteställen får man nog  fem- tiofaldiga Trosas utbud. Vi kan bara föreställa oss hur många det är här när det är säsong.


 Tar en fika på vårt stamställe, det har blivit helt mörkt, det blir det vi 17 tiden, går hem och tar det lugnt

Av valter raaske - 19 november 2010 15:20

Tar det lugnt, det regnar, vi internettar. Det är en historia för sig själv. Köper ett abonnemang på T mobil. Det visar sig att det kostar 100 kr för två timmars surfande. Vi får hjälp av ungdomarna i receptionen. Dom ringer till T mobil och får bekräftat att det kostar 1 kn per mb. Vi har bara använt 1 mb, förklaringen som dom ger är att mottagningen varit dålig och därför kostar det 100 ggr mer. Va….. ungdomarna  bekräftar att det är dyrt ingen ungdom har T mobil. Nu har vi sammanlagt lagt ut 300 kn på T mobil för 2 timmars surf…. Känner oss bondfångade. Läser t.ex på T mobils annonspelare surfa på semestern för 10 kn.. vi bara undrar.


Vi får rekommendationer på att köpa tele 2 dom är mycket billigare. Sagt och gjort vi åker till Biograd och köper en sticka. Det går igen efter att ha mekat mycket med datorn, till T MOBILS försvar måste sägas att den gick lekande lätt att installera.


Efter en halv timme får vi beskedet kan inte komma i kontakt med fjärrdatorn. <

Lite kortspel Veronica vinner två raka spel.. nu kopplar vi av med lite svensk humor.. med Glenn Killing och Robert Gustavsson.

Det blev lite goa miner innan det blev läggdags till smattret av regn.

Av valter raaske - 18 november 2010 18:26

Mulet + 20 grader på fm. , lite fix och sen åkte vi till Zadar.


 Zadar ligger 30 km norrut från Biograd. Besökte gamla stan, den är gammal hörs på namnet toppenmysigt men den är upplagd för turister med fik och affärer i gränderna/ samma stuk som gamla stan i Stockholm/ När vi var här 2006 bodde vi 20 dagar utanför Zadar så vi har varit i gamla stan flera gånger förut. Vi kände igen oss, det mesta var sig likt. Vi tog en pizza på ett uteställe och avslutade med kaffe på ett annat. Vi har tur regnet hänger i luften men vi klarar oss.


Efter  några timmar lämnar vi Zadar och åker till Privlaka, ligger 10 km från Zadar, ett turistställe. Nu står regnet som spön i backen. Här är också allt sig likt men man bygger vägar och hus för fulla muggar.

Vi handlar lite i lokalbutiken, vi känner igen varandra, dom kom ihåg oss, märkligt, men dom är bekanta med familjen Gara som vi campade hos 2006. Vi bestämmer oss för att besöka familjen Gara.

Vi möts direkt av Baba Gara, baba betyder farmor, tanten var sig lik, vi tyckte t.o.m att hon såg yngre ut. Hon är klädd helt i svart som gummorna är här. Sen kommer Antonio pappan i familjen, han känner igen oss direkt och vi blir inbjudna av Baba och Pappa, dom nästan föser in oss, dom är hemskt gästvänliga. Att Antonio var hemma var inte vanligt då han reser mycket i sitt jobb men förklaringen låg i sängen, frun var nyopererad i knäet. Familjen har två söner Chime nu 9 år gammal han var 5 år när vi sågs sist, han kommer inte ihåg oss. Sen kommer Josip hem han är 16 år och går på läkarlinjen på gymnasiet. Han kommer ihåg oss men är lite reserverad och blyg. Jag visar honom min Mobtel-NOKIAN då spricker han ut i ett jätteskratt. Han var hos oss flera timmar om dagen/ när vi var där 2006/ för att kolla på telefonen, han var helt såld på den , det kom han ihåg.

Nu blir det kaffe och gamla minen och vad som har hänt på de fyra åren . Dom pratar mycket om familjen , barnen är viktiga för dem och med stolthet berättar dom. Sen håller dom på och bygger ett hus med en vidunderlig utsikt över havet.

 När vi bryter upp så måste vi kolla nybygget trots att det spöregnar. Men Antonio tar bilen och skjutsar oss till nybygget som han stolt som en tupp visar upp. Dom började med det när vi var där 2006 och har kommit halvvägs, det var nu dags för kakel på väggar och golv. Om 3-5 år är det färdigt. Dom tar inget lån jobbar själva med det som går lejer sen hantverkare och betalar kontant. Bara kakelmatr. gick på 16000 euro sen tillkommer arbete.

Sen blev det avsked och puss och kramkalas.

Vi åker tillbaka till Biograd det regnar fortfarande men trots allt är det 17 grader. Nu när klockan är vid 8 tiden


Presentation

Fråga mig

44 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill Ni ha på Bloggen?
 Mer text
 Mer bilder
 mer detaljer
 mindre detaljer
 fler länkar
 mindre länkar
 inlägg varje dag
 inlägg varje vecka
 inlägg varje månad
 mindre bilder
 mindre text

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22
23 24
25
26 27 28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards